Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ακόμα και οι Αμερικανοί “βάζουν χέρι” στον Μητσοτάκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ηχηρό ράπισμα από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα μας, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να περιγράφει μια αποκαρδιωτική εικόνα.

Η 43 σελίδων έκθεση, είναι μέλος των ετήσιων “Country Reports on Human Rights Practices” που εκδίδουν οι ΗΠΑ και σε αυτή καταγράφονται τα σκάνδαλα των υποκλοπών και της λίστας Πέτσα, τα περιστατικά αστυνομικής βίας, η δολοφονία Φραγκούλη, η βία κατά μεταναστών και προσφύγων και  η καταπάτηση ελευθεριών του Τύπου και άλλα πολλά.

Η έκθεση είναι χωρισμένα σε κεφάλαια όπως ο σεβασμός στην ακεραιότητα του ατόμου, η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας, οι διακρίσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο σεβασμός των ελευθεριών, ενώ υπάρχουν και υπό- ενότητες όπως η ελευθερία της έκφρασης, οι συνθήκες κράτησης και η έμφυλη βία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες από αυτές τις κατηγορίες η Ελλάδα παίρνει εξαιρετικά χαμηλό βαθμό, θυμίζοντας περισσότερο τριτοκοσμική χώρα και όχι σύγχρονη αστική δημοκρατία.

Αστυνομική βία και αυθαιρεσία: Σημειώνεται ότι οι «δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν καταχρηστικές πρακτικές». Επικαλείται αναφορές για κακομεταχείριση και κακοποίηση από πλευράς αστυνομίας φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων, ενώ υπάρχει ξεχωριστή αναφορά στη δολοφονία του Ρομά Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικό. Παρατίθεται και η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το μπαράζ καταγγελιών περί αστυνομικής βίας, ενώ στηλιτεύει τις άθλιες συνθήκες για τους κρατούμενους στις φυλακές.

Μετανάστες και Πρόσφυγες: Η έκθεση υπογραμμίζει την κακομεταχείριση μεταναστών χωρίς έγγραφα, αιτούντων άσυλο καταγράφοντας τις καταγγελίες για βίαιες και επικίνδυνες τακτικές είτε πρόκειται για ξυλοδαρμούς είτε για παράνομες επαναπροωθήσεις. «Υπήρχαν αναφορές και καταγγελίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με τις αποτυχίες της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τους ισχυρισμούς για καταχρηστικές ενέργειες, αστυνομικές πρακτικές και αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΜΜΕ: Καταγράφεται περιορισμός στην ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου είτε μέσω επιβολής ή απειλής επιβολής ποινικής νομοθεσίας για συκοφαντία και δυσφήμηση. Γίνεται, ακόμη, εκτενής αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν που εξέφραζε τις ανησυχίες της για τη λίστα Πέτσα, αλλά και για κυβερνητική διαπλοκή με τα μέσα ενημέρωσης, ενώ υπογραμμίζονται και οι περιορισμοί που προκύπτουν από τη νομοθεσία περί «ψευδών ειδήσεων».

Υποκλοπές: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει εκτενή αναφορά και στο σκάνδαλο των υποκλοπών σημειώνοντας ότι «το Σύνταγμα και ο νόμος απαγορεύουν τέτοιες ενέργειες, αλλά υπήρξαν αναφορές περιπτώσεων στις οποίες η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε αυτές τις απαγορεύσεις». Κάνει ονομαστική αναφορά στις περιπτώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Κουκάκη και του Τάσου Τέλογλου.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.