Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων με τη … βούλα του Αρείου Πάγου

Η συντριπτική πλειοψηφία της ολομέλειας του Άρειο Πάγου τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων servicers να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια, που αποτελούν πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις δύο εβδομάδες από την εισαγγελική πρόταση, οι servicers θα μπορούν να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά των funds ψήφισαν μόλις 9 δικαστές, ενώ 56 ψήφισαν υπέρ.

Η απόφαση επηρεάζει πάνω από 700.000 δανειολήπτες που φοβόντουσαν ότι οι κατοικίες τους θα μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό από τα funds, τα οποία αγόρασαν για ελάχιστα χρήματα την πρώτη κατοικία τους από τις τράπεζες.

Υπερ των funds είχε ταχθεί και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, στις 26 Ιανουαρίου, όταν συζητήθηκε το θέμα στην Ολομέλεια. Τότε συζητήθηκε η απόφαση 822/22, που εκδόθηκε από τμήμα του Άρειου Πάγου, η οποία επικύρωνε αποφάσεις εφετείων που έκριναν ότι οι servicers που διαχειρίζονται κόκκινα ενυπόθηκα δάνεια τα οποία απέκτησαν ξένα funds με βάση τον νόμο του 2003, δεν έχουν το δικαίωμα βάσει του συγκεκριμένου νόμου να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των δανειοληπτών.

Τράπεζες, funds και servicers επέλεγαν τον νόμο του 2003, καθώς δεν τους επέβαλε να υποβάλουν αιτιολογημένη πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες, όπως προέβλεπε ο μεταγενέστερος νόμος του 2015. Επίσης, ο νόμος του 2003 ορίζει ότι πως ό,τι βγάλουν από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων (αγοράζουν στο 8% της απαίτησης αλλά μέσω ενός πλειστηριασμού μπορεί να εισπράξουν έως και το 100% της απαίτησης) είναι καθαρό αφορολόγητο κέρδος.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.