Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Χρησμός Πούτιν για τα τανκς με «Πυθία» τον Πεσκόφ

Περίεργες δηλώσεις από τον Ρώσο πρόεδρο για την απάντηση της Μόσχας στην αποστολή τεθωρακισμένων από τη Δύση στην Ουκρανία, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από τη μάχη του Στάλινγκραντ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι «η Ρωσία ξέρει πως να απαντήσει στις αποστολές τεθωρακισμένων στο Κίεβο. Δεν θα στείλουμε τα δικά μας τεθωρακισμένα στα σύνορα της Δύσης, αλλά έχουμε τον τρόπο να απαντήσουμε σε εκείνους που μας απειλούν προμηθεύοντας την Ουκρανία με τανκ».

Τα λόγια του Ρώσου προέδρου κλήθηκε να… αποκωδικοποιήσει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας «η Ρωσία έχει τις δυνατότητες και καθώς νέα όπλα στέλνονται από την συλλογική Δύση, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό το δυναμικό της για να απαντήσει στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, κατά την ομιλία του για τη μάχη του Στάλινγκραντ συνέκρινε τη σημερινή σύγκρουση με τη Σοβιετική νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είναι σίγουρη ότι θα νικήσει στην Ουκρανία, όπως έγινε και πριν από 80 χρόνια. Είπε επίσης ότι για μία ακόμη φορά η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με την Γερμανία, καθώς επέκρινε το Βερολίνο για την υπόσχεση του να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 για να υποστηρίξει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.

Έρχεται νέος γύρος κυρώσεων

Όλα αυτά σε μια ημέρα κατά την οποία η ηγεσία της Ε.Ε. βρέθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία, με αφορμή την επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Από τώρα και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής, προβλέπουμε να θέσουμε σε ισχύ το δέκατο πακέτο κυρώσεων”, ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την επιβολή περισσότερων κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε πως η ταχύτητα της εκστρατείας των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έχει «ελαφρώς επιβραδυνθεί» και πως θα πρέπει να ενισχυθεί.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ενώ είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πάρτι εξοπλισμών προς την Ουκρανία, με το Κίεβο να πιέζει για την αποστολή και μαχητικών αεροσκαφών, κίνηση που δείχνει εξαιρετικά αμφίβολο να συμβεί αυτή τη στιγμή.

Παρά τις αρνήσεις, πάντως, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε πως δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ και η Γερμανία να καταλήξουν να αντιστρέψουν τη θέση τους όσον αφορά την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.