Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Υποκλοπές: Θύελλα αντιδράσεων από τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Στην  συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και ευνουχισμό της ΑΔΑΕ οδηγεί η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Από την ώρα που έγινε γνωστή η γνωμοδότηση προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις, αρχής γενομένης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επεκτάθηκε στο νομικό κόσμο, αλλά και την ίδια την ΑΔΑΕ η οποία μιλάει ξεκάθαρα για «παραβίαση του Συντάγματος».

Με την γνωμοδότηση, κόντρα στην κυβερνητική προτροπή από τα ίδια τα χείλη του πρωθυπουργού να έρθουν «όλα στο φως», η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δεν έχει αρμοδιότητα διαχείρισης αιτημάτων πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν, μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής, αν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, και δεν μπορεί να απευθύνεται σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας ζητώντας τέτοιου είδους στοιχεία.

Αναφέρει ότι μόνον ο θιγόμενος πολίτης μπορεί να ζητήσει να ενημερωθεί αν το τηλέφωνό του έχει παρακολουθηθεί και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται με σχετική απόφαση του Τριμελούς Οργάνου, μετά την παρέλευση τριετίας, αν η παρακολούθηση έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας και υπό την προϋπόθεση, πως από την ενημέρωση δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίον έγινε.

Συνεπώς, δεν επιτρέπεται άλλοι πλην του θιγόμενου να ζητήσουν στοιχεία, όπως για παράδειγμα αρχηγός πολιτικού κόμματος ή άλλος πολιτικός παράγοντας ενώ ήδη εκκρεμεί αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, προς την ΑΔΑΕ για ενημέρωση.

Ηχηρή παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας και καλεί τον Ισίδωρο Ντογιάκο να προβεί στα νόμιμα σε βάρος του. «Κύριε Εισαγγελέα, Σας περιμένω να με συλλάβετε» γράφει στην προσωπική του σελίδα στο FB ενώ παράλληλα μιλά για «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» που «επιχειρεί και να εκφοβίσει τους λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει επίσης με νόημα πως «κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δε μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών».

Η ηχηρή παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα σχολιάστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με την επαναφορά του όρου «τοξικότητα» αλλά και και την προσπάθεια ταύτισης με τον Γ. Βαρουφάκη.

Σκληρή απάντηση του προέδρου της ΑΔΑΕ

Η ανεξάρτητη Αρχή, μέσω του προέδρου της, μιλάει ξεκάθαρα για «παραβίαση του Συντάγματος».

Ο Χρήστος Ράμμος χαρακτήρισε τη γνωμοδότηση Ντογιάκου «αντισυνταγματική» απευθύνοντας σε αυτήν «κατευθυντήριες οδηγίες και απειλώντας μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο τα μέλη της με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις, αν ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους με τρόπο διαφορετικό από τον από αυτόν υιοθετούμενο».

Χρήστος Ράμμος

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής σημειώνει με νόημα πως «η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων), παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή».

Πολλές οι αντιδράσεις

Ο νομικός κόσμος δεν έμεινε απαθής και πήρε θέση. Την αρχή έκανε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης και ακολούθησαν και άλλες αντιδράσεις από έγκριτους νομικούς. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και σύμβουλος στο Δ.Σ. του ΔΣΑ δεν μάσησε τα λόγια του και σχολίασε πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, «αντί για Θεματοφύλακας της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αναδεικνύεται σε Εφιάλτη της εκτελεστικής εξουσίας».

Η σημερινή (10/01) γνωμοδότηση «αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο έγκριτος νομικός φτάνοντας στο συμπέρασμα πως «το περιεχόμενο της γνωμοδότησης δεν είναι νομικό, αλλά αμιγώς πολιτικό», αναφέρει ο ίδιος.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στηλιτεύει την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.