Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Συντάξεις: Οι είναι oι πίνακες με τα νέα ποσά για όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων

Αυξήσεις συντάξεων κατά 7,75% που ξεκινούν από 30 ευρώ το μήνα όσον αφορά στην εθνική σύνταξη και ανάλογα με τα έτη ασφάλισης φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 200 ευρώ το μήνα θα δουν οι συνταξιούχοι στη σύνταξη του Φεβρουαρίου που πληρώνεται μετά τις 26 Ιανουαρίου.

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» δημοσιεύει τους πίνακες με τα νέα ποσά των αυξημένων συντάξεων για όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου), καθώς και τις αυξήσεις για όσους έχουν προσωπική διαφορά. Επιπλέον το ρεπορτάζ του ενθέτου φέρνει στη δημοσιότητα τα νέα ποσά επικουρικών συντάξεων, όπως και των κύριων για όσους αποχωρήσουν το 2023.

Οι αυξήσεις του 2023 είναι πολλών ταχυτήτων. Το 7,75% θα περάσει σε όλες τις κύριες συντάξεις, είτε γήρατος είτε αναπηρίας είτε λόγω θανάτου που καταβάλλονταν ή είχαν έναρξη καταβολής ως 31/12/2022.

Η αύξηση θα δοθεί σε κάθε κύρια σύνταξη που λαμβάνει ένας συνταξιούχος, δηλαδή αν παίρνει σύνταξη λόγω γήρατος και σύνταξη λόγω θανάτου, η κάθε μία θα αυξηθεί κατά 7,75%.

Η αύξηση θα φανεί στην τσέπη με τρεις προϋποθέσεις:

Να μην υπάρχει θετική προσωπική διαφορά – συμπλήρωμα στη σύνταξη που επανυπολογίστηκε με τους νόμους 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και 4670/2020 (νόμος Βρούτση).
Να υπήρχε θετική προσωπική διαφορά που μειώθηκε ή εξαλείφθηκε με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση για συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω.
Να έχει δοθεί ήδη αύξηση στη σύνταξη με τους επανυπολογισμούς (αρνητική διαφορά).
Με την πρώτη προϋπόθεση, ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη παίρνουν όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ (περίπου 550.000 άτομα), καθώς και συνταξιούχοι λόγω θανάτου και αναπηρίας από όλα τα Ταμεία, αλλά και συνταξιούχοι λόγω γήρατος με 20 ως 30 έτη ασφάλισης. Στους δικαιούχους αυξήσεων που παίρνουν όλο το ποσό στην τσέπη περιλαμβάνονται και 500.000 νέοι -από 13/5/2016 και μετά- συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Με τη δεύτερη προϋπόθεση αύξηση παίρνουν όσοι καταφέρουν να ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά που έχουν από τους επανυπολογισμούς. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 900.000 παλαιοί συνταξιούχοι.

Με την τρίτη προϋπόθεση η αύξηση καταβάλλεται επάνω στην ήδη αυξημένη λόγω επανυπολογισμού σύνταξη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πάνω από 240.000 παλαιοί συνταξιούχοι.

Κερδισμένοι από τις αυξήσεις βγαίνουν 1.724.713 συνταξιούχοι, που θα δουν την αύξηση να περνάει «ατόφια» στην τσέπη. Από αυτούς περίπου 350.000 συνταξιούχοι θα καταφέρουν να σβήσουν με ένα μέρος της αύξησης την προσωπική διαφορά, οπότε το κέρδος στην τσέπη θα είναι μικρότερο.

Συντάξεις: Οι πίνακες για όλα τα ταμεία με τα ποσά των τελικών πληρωμών – Τι θα βγαλουν τα ΑΤΜ 24 με 27 Ιανουαρίου
Οι υπόλοιποι 900.000 συνταξιούχοι θα πάρουν μεν αύξηση κατά 7,75% αλλά δεν θα δουν κέρδος στην τσέπη επειδή η αύξηση θα «φαγωθεί» ολόκληρη από την προσωπική διαφορά, η οποία όμως θα γίνει μικρότερη και θα συνεχίσει να καταβάλλεται μέχρι να εξαλειφθεί από τις αυξήσεις των επόμενων ετών (2024, 2025 κ.ο.κ.).

Συντάξεις: Ερώτηση και Απάντηση
Περίπου 300.000 συνταξιούχοι έχουν δύο ή και τρεις κύριες συντάξεις (μία γήρατος και μία θανάτου, ή δύο γήρατος και μία θανάτου). Τι αυξήσεις θα πάρουν;

Οσοι παίρνουν δύο ή και τρεις κύριες συντάξεις θα δουν τρεις αυξήσεις, κατά 7,75% σε κάθε μία σύνταξη χωριστά. Το μυστικό στις διπλές ή τριπλές κύριες συντάξεις είναι ότι, αν η μία έχει μεγάλη θετική προσωπική διαφορά και η άλλη δεν έχει, ο συνταξιούχος θα πάρει σίγουρα αύξηση στη σύνταξη που δεν έχει προσωπική διαφορά. Θα βγει δηλαδή κερδισμένος με αύξηση σε μία εκ των δύο ή περισσότερων κύριων συντάξεων.

Η αύξηση 7,75% θα μειώσει όλες τις προσωπικές διαφορές και θα βάλει τις βάσεις για να μηδενιστούν στις επόμενες αυξήσεις.

Πάντως όσοι μειώσουν την προσωπική διαφορά και δεν πάρουν αύξηση στην τσέπη θα έχουν μια «δεύτερη ευκαιρία» να τη μηδενίσουν με μια συμπληρωματική αύξηση της τάξης του 0,5% με 0,7%, που θα προκύψει από τα τελικά μεγέθη για τις επιδόσεις της οικονομίας το 2022, που θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο του 2023.

Συντάξεις: Αυξήσεις πάνω από την προσωπική διαφορά με 36 ως 40 έτη
Για τους παλαιούς (ως τα μέσα Μαΐου του 2016) συνταξιούχους η αύξηση θα περάσει στην τσέπη εφόσον είναι μεγαλύτερη από το ποσό της (θετικής) προσωπικής διαφοράς.

Καθαρές αυξήσεις πάνω από την προσωπική διαφορά θα δουν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με 35, και κυρίως με 36 ως 40 έτη ασφάλισης, προερχόμενοι από το ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, Συνεταιρισμών, ΝΑΤ, κ.ά.

Σύμφωνα με τους πίνακες που αποκαλύπτει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις»:

*Συνταξιούχοι του ΙΚΑ με 36 έτη που παίρνουν 1.080 ευρώ εθνική και ανταποδοτική σύνταξη και έχουν 73 ευρώ προσωπική διαφορά θα έχουν αύξηση 84 ευρώ, που σημαίνει ότι μηδενίζουν τη διαφορά και η σύνταξη από 1ης/1/2023 διαμορφώνεται στα 1.164 ευρώ.

*Συνταξιούχοι της ΑΤΕ με 38 έτη και 1.348 ευρώ μέση καταβαλλόμενη εθνική και ανταποδοτική σύνταξη παίρνουν αύξηση 104 ευρώ μηδενίζοντας την προσωπική διαφορά.

*Συνταξιούχοι του Ταμείου Συνεταιριστικών Οργανώσεων με 38 έτη και 905 ευρώ μέση καταβαλλόμενη εθνική και ανταποδοτική σύνταξη παίρνουν αύξηση 70 ευρώ μηδενίζοντας την προσωπική διαφορά.

*Συνταξιούχοι του Δημοσίου με 40 έτη και 1.129 ευρώ μέση καταβαλλόμενη εθνική και ανταποδοτική σύνταξη παίρνουν αύξηση 87 ευρώ και μειώνουν την προσωπική διαφορά στα 14 ευρώ (από 101 ευρώ που ήταν πριν την αύξηση).

*Συνταξιούχοι της ΔΕΗ με 40 έτη και 1.594 ευρώ μέση καταβαλλόμενη εθνική και ανταποδοτική σύνταξη παίρνουν αύξηση 124 ευρώ και μηδενίζουν την προσωπική διαφορά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.