Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Β.Ορμπάν: «Είναι αργά για όλους στην Ουκρανία – Η Ρωσία δεν θα νικήσει, οι Ουκρανοί θα καταστραφούν και οι Δυτικοί είναι πλέον σε πόλεμο» Η πιο ρεαλιστική προσέγγιση από τον Ούγγρο πρωθυπουργό που δυσαρέστησε το Κίεβ

Αυτό που πραγματικά θα συμβεί στην Ουκρανία μετά την ρωσική επίθεση τον Φεβρουάριο του 2022 και το αδιέξοδο που παρατηρείται από τον περασμένο Απρίλιο, περιέγραψε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Β.Ορμπάν ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις του Κιέβου.

Και όμως έχει απόλυτο δίκαιο: Από τον περασμένο Μάρτιο οι ρωσικές και ουκρανικές στρατιές ενεπλάκησαν στην μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β’ΠΠ για μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και τίποτα δεν δείχνει ότι αυτό μπορεί να σταματήσει.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Βουδαπέστη ο Β.Ορμπάν δήλωσε ξεκάθαρα ότι κανείς δεν θα κερδίσει τον πόλεμο, αλλά αυτό ου θα απομείνει είναι μία κατεστραμμένη Ουκρανία, μία «no man’s land όπως έχει γίνει με το Αφγανιστάν».

Δηλαδή μία έρημη χώρα χωρίς προοπτική και μέλλον.

Ο Όρμπαν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη, συμπεριλαμβανομένου του Rod Dreher, αρχισυντάκτη του American Conservative, τόνισε ότι:

  • Η Ρωσία δεν μπορεί να επιτρέψει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
  • Η Ρωσία δεν μπορεί, όμως, πλέον να κατακτήσει την Ουκρανία ή να δημιουργήσει μια φιλορωσική κυβέρνηση στη χώρα.
  • Ο Πούτιν όμως δεν μπορεί και δεν θα χάσει τον πόλεμο

«Στόχος της Ρωσίας είναι να μετατρέψει την Ουκρανία σε ένα ακυβέρνητο ερείπιο, ώστε η Δύση να μην μπορεί να το διεκδικήσει ως “βραβείο”. Η Ουκρανία, όπως και το Αφγανιστάν, θα είναι μια χώρα χωρίς ανθρώπους, χωρίς υποδομές, χωρίς μέλλον».

Και συνέχισε: «Η Δύση δεν καταλαβαίνει ότι ο χρόνος κυλά υπέρ  της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η άμεση εμπλοκή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η Δύση βρίσκεται ουσιαστικά σε πόλεμο με τη Ρωσία».

«Δεν αποκλείεται ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα γιατί δεν έχει περιθώρια να χάσει τον πόλεμο. Στους πολέμους οι Ρώσοι είναι παραδοσιακά πιο αδύναμοι στην αρχή, αλλά αργότερα δεν μπορούν να σταματήσουν.

Αναφερόμενος στον ρόλο των Γερμανών είπε ότι «Οι Γερμανοί έλεγαν ότι θα στείλουν μόνο κράνη επειδή δεν θα μπορούσαν να στείλουν φονικά όπλα, αφού κάτι τέτοιο θα ερμηνευόταν ως άμεση συμμετοχή στον πόλεμο.

Από εκεί ξεκινήσαμε. Τώρα, είμαστε στα άρματα μάχης και ήδη μιλούν για αεροσκάφη. 

Εμείς δεν θα συρθούμε στον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο νομίζω ότι είναι πια αργά ως προς αυτό για άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι ήδη σε πόλεμο με την Ρωσία».

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στις δηλώσεις του Όρμπαν, χαρακτηρίζοντάς τις «κατηγορηματικά απαράδεκτες».

Ο Ούγγρος πρέσβης θα κληθεί στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών για «ειλικρινή συνομιλία», αλλά είναι απόλυτα ρεαλιστική η θέση του Β.Ορμπάν: Η Ρωσία έχασε την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου του 2022 την ευκαιρία να νικήσει ολοκληρωτικά την Ουκρανία και να εξοντώσει τον Β.Ζελένσκι, λόγω κακού πολιτικού και στρατιωτικού σχεδιασμού, έστω και αν κατάφερε όλους τους στόχους της τα πρώτα πέντε 24ωρα.

Από εκεί και πέρα η Ρωσία έχει εισέλθει σε έναν πόλεμο φθοράς με απώλειες περί τους 15.000-20.000 νεκρούς και διπλάσιους τραυματίες.

Μετά το Νοέμβριο και τις ήττες σε Χεσρώνα, Χάρκοβο και Ντονμπάς, σταθεροποιήθηκε το μέτωπο, αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορεί να νικήσει.

Τα ίδια ισχύουν και για την Ουκρανία, φυσικά.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία θα επιτρέψει να υπάρχει «ζώσα Ουκρανία» στα δυτικά της.

Οι υποδομές της χώρας ισοπεδώνονται από τις ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις, οι πολίτες της Ουκρανίας που νιώθουν Ρώσοι εγκαταλείπουν την χώρα για τα ανατολικά, τα 6 έως 8 εκατομμύρια Ουκρανών που ούτως ή άλλως ήθελαν να «δραπετεύσουν» από την Ουκρανία το έκαναν προς την Δύση τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Και αν οι Ρώσοι «δουν τα δύσκολα» π.χ. με σπάσιμο του μετώπου από την δράση των 7 «δυτικών» τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών που ετοιμάζονται μέχρι το τέλος της άνοιξης, θα ρίξουν τακτικά πυρηνικά όπλα, οι Δυτικοί δεν πρόκειται να αντιδράσουν γιατί θα δεχθούν πυρηνικά στο έδαφός τους και κάπου εκεί όλα θα είναι στην Ουκρανία “flatline”.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.