Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κώστας Τζαβάρας: “Είναι ανθρωποφάγος ο Μητσοτάκης” – Ευθείες βολές του βουλευτή της ΝΔ

Nέες «βολές» εξαπέλυσε ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος μπορεί να ψήφισε κατά της πρότασης δυσπιστίας, αλλά αυτή την φορά χτυπάει την ηγεσία της ΝΔ καθώς υψώνει ασπίδα προστασίας στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, υπερασπιζόμενος τη στάση, το έργο και το ήθος του και χρησιμοποιεί τον όρο «ανθρωποφαγία» και στρέφεται ευθέως κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ξεκάθαρη είναι η τοποθέτηση Τζαβάρα και για τον ρόλο της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου: Η δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει εάν η εισαγγελέας ανήκει στο «ρυπαρό δίκτυο»!

Ο Κώστας Τζαβάρας μάλιστα απάντησε και τα όσα είπε γι αυτόν ο Μάκης Βορίδης κάνοντας λόγο για ανήθικη συμπεριφορά, υπενθυμίζοντας μάλιστα το «μαύρο» παρελθόν του υπουργού εσωτερικών τον οποίο αποκαλεί «κομματικό ραβδούχο». Ξακαθάρισε δε ότι Τζαβάρας και Βορίδης εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς ηθικούς και φιλοσοφικούς κόσμους.

«Η φράση «ένοχος ένοχο ου ποιεί» που χρησιμοποίησε ο Υπουργός Επικρατείας, θεωρώ ότι δεν είναι επιτυχής».

Η Συνέντευξη του Κώστα Τζαβάρα στην Πρώτη και τον Μιχάλη Δημητρόπουλο:

Όλοι ρωτούν τι θα ψηφίσει σήμερα ο Κώστας Τζαβάρας. Θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων;

«Έχω αποφασίσει να ψηφίσω κατά της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, στην σημερινή ψηφοφορία, διατηρώντας στο ακέραιο τις απόψεις που έχω εκφράσει σχετικά με το λεγόμενο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Στην απόφαση αυτή καταλήγω γιατί η πρόταση δυσπιστίας πλήττει την κυβέρνηση στο σύνολό της, ήτοι για όλο το έργο που έχει μέχρι σήμερα παραγάγει.

Πιστεύω πως η κυβέρνηση, σε μέσα σε αυτά τα 3,5 χρόνια έχει επιδείξει θετικό έργο σε πολύ κρίσιμους για τον τόπο και την συγκυρία, όπως στον τομέα της οικονομίας, την οποία έχει ενισχύσει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όλοι οι οικονομικοί δείκτες έχουν ανέβει με αποτέλεσμα πολλοί διεθνείς οργανισμοί και έγκριτα διεθνή έντυπα να την επαινούν για το έργο της.

Επίσης, στα εθνικά θέματα έχει επιδείξει πολύ θετικό έργο όπως οι αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και την Γαλλία και η ενίσχυση και θωράκιση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μέσω της προμήθειας αξιόπιστου και τεχνολογικά προηγμένου οπλισμού.

Θετικό έργο υπάρχει και σε μια σειρά από άλλους τομείς όπως η εξωτερική πολιτική (π.χ. συμφωνία με Αίγυπτο), ο ψηφιακόςμετασχηματισμός του κράτους κ.α.

Βέβαια, εξακολουθεί να είναι αδιευκρίνιστο το θέμα  της διαφάνειας στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Και είναι αναπόφευκτη η ανάγκη να ριχθεί άπλετο φως σε  όλες τις πτυχές της δυσώδους αυτής υπόθεσης κατά τον χαρακτηρισμό του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, που ως γνωστόν είναι το πρόσωπο που κατ’ εξοχήν επλήγη από τους αδιαφανείς μηχανισμούς που λειτούργησαν στους κόλπους της ΕΥΠ.

Η υπόθεση αυτή, θεωρώ,  ότι θα έπρεπε να έχει οδηγηθεί σε εκτόνωση μέσω άλλων δημοκρατικών μηχανισμών, κυρίως μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ή μέσω της έρευνας των Αρχών που έχουν κατά το Σύνταγμα και τη νομοθεσία την αρμοδιότητα. Αναμφίβολα τέτοια Αρχή είναι η ΑΔΑΕ και λυπάμαι πολύ που ο κ. Ράμμος δέχεται ανοίκειες και άδικες επιθέσεις από πολλές πλευρές.

Δεν με βρίσκουν σύμφωνο αυτές οι εκδηλώσεις ανθρωποφαγίας απέναντι σε έναν άνθρωπο που απλά επιμένει να τηρεί αταλάντευτα το καθήκον του ως προέδρου μιας Ανεξάρτητης Αρχής, που κατά το Σύνταγμα προβλέπεται ως θεσμική εγγύηση της προστασίας του απολύτως απαραβίαστου απόρρητου χαρακτήρα των επικοινωνιών.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, αντιμετωπίζουμε τα δυσμενή αποτελέσματα που προκαλεί στην εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης, η συστημική πλέον βραδύτητα των δικαστικών μηχανισμών του κράτους».

Πώς κρίνετε την στάση της δικαιοσύνης στην υπόθεση των παρακολουθήσεων;

«Η δικαιοσύνη δυστυχώς, φαίνεται με βάση το συνήθως συμβαίνον, ότι θα καταλήξει σε αποτέλεσμα όταν πια κανείς δεν θα ενδιαφέρεται για την υπόθεση αυτή.

Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση των μαύρων ταμείων της SIEMENS. Οπού όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν μετά από την παρέλευση 15 χρόνων δικαστικής διαδικασίας όταν κανείς δεν ασχολούταν πλέον με αυτή την υπόθεση, και παρά το γεγονός ότι η ίδια η SIEMENS είχε ομολογήσει και αποδεχθεί την ευθύνη για τις δωροδοκίεςπου έκανε στη χώρα μας από το 1996 έως το 2004.

Θα έπρεπε από την αρχή, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2022, να είχε γίνει μία γενναία και ριζική  αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, με αντικατάσταση όλων των ιθυνόντων, της αποσπασμένης εισαγγελέως συμπεριλαμβανομένης.

Η εισαγγελεύς αυτή έχει επικριθεί, τόσο από την νομική κοινότητα, όσο και από μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, γιατί ενέκρινε απλώς τις εισηγήσεις των διοικητικών υπαλλήλων της ΕΥΠ για άρση του απορρήτου, χωρίς να κρίνει αιτιολογημένα, σε κάθε περίπτωση, αν η άρση απορρήτου αποτελεί το μονό αναγκαίο, πρόσφορο, κατάλληλο, και δίκαιο μέσο για την άρση της σύγκρουσης μεταξύ της προστασίας της εθνικής ασφαλείας και της προστασίας του ατομικού  δικαιώματος του απορρήτου των επικοινωνιών».

Η κα εισαγγελέας της ΕΥΠ ανήκει δηλαδή στο «ρυπαρό δίκτυο» που αναφέρει η κυβέρνηση;

«Ήδη η δικαιοσύνη θα έπρεπε να έχει διερευνήσει εάν η εισαγγελεύς έχει ανταποκριθεί στο καθήκον της , ή εάν ανήκει κι αυτή, ή τουλάχιστον έχεισυνεργαστεί με το «ρυπαρό δίκτυο» που παρήγαγε αυτά τα απαράδεκτα αποτελέσματα στη λειτουργία των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Το μείζον πρόβλημα όμως, είναι να ερευνηθεί εάν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις παρακολούθησης των πολιτικών προσώπων, των κρατικών αξιωματούχων και των στρατιωτικών (που πλέον είναι αναμφίβολο ότι συνέβησαν), η ΕΥΠ λειτούργησε στο πλαίσιο της νόμιμης αρμοδιότητάς της, ή απλώς χρησιμοποιήθηκε ως μηχανισμός εξυπηρέτησης αλλότριων σκοπών. Και κατά αυτό τον τρόπο παραβιάστηκε το άρθρο 19, παρ. 1 του Συντάγματος με την διάπραξη μάλιστα σοβαρών κακουργημάτων.

Αυτό για μένα είναι το τεράστιο ερωτηματικό με το οποίο οφείλει να ασχοληθεί η δικαιοσύνη. Αλλά δεν έχω καταλάβει, ή τουλάχιστον δεν έχει γίνει επαρκώς σαφές, ποια είναι η μορφή και το περιεχόμενο  της εμπλοκής της δικαιοσύνης στις υποθέσεις αυτές: Ερευνά μόνο το εάν και υπό ποίους όρους έχουν διαρρεύσει πληροφορίες απορρήτου χαρακτήραγια τη δράση της ΕΥΠ στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που καλύπτονται από το καθήκον εχεμυθείας απλώς; Ή ασχολείται και ερευνά και τις τυχόν ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως αφορούν πρόσωπα που εμπλέκονται σε παράνομες παρακολουθήσεις;

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό ότι στην υπόθεση αυτή των παρακολουθήσεων η δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργεί αυθαίρετα, αλλά διέπεται και αυτή από την αρχή του κράτους δικαίου, την αρχή της διαφάνειας και της λογοδοσίας καθώς και την θεσμική εγγύηση της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας στη δράση της. Επομένως η δικαιοσύνη για να αξίζει τον σεβασμό των πολιτών οφείλεινα ενεργεί μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που ορίζεται από τις πιο πάνω αρχές».

Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης σε επίσκεψή του στην Ηλεία για την κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΗΜΤΟ Ζαχάρως αναφέρθηκε σε «μωροφιλοδοξίες» και σε κάποιους που αναζητούν να γίνουν Περιφερειάρχες παρότι έχουν τιμηθεί από το κόμμα, προφανώς υπονοώντας εσάς. Τι απαντάτε;

«Πράγματι πληροφορήθηκα αυτή την επίθεση εναντίον μου από τον κ. Βορίδη και δεν μπορώ να κρύψω την έκπληξή μου. Η επίθεση συνιστά αναμφίβολα μία απρεπή, σχεδόν ανήθικη συμπεριφορά απέναντί μου. Αγγίζει δε τα όρια της απρόκλητης εξύβρισης.

Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που οδήγησε τον κ. Βορίδη σε μια τόσο ιταμή συμπεριφορά απέναντί μου, χωρίς να λάβει μάλιστα υπόψη του ότι φιλοξενείται στην εκλογική περιφέρεια όπου επί 16 συναπτά έτη εκλέγομαι βουλευτής της ΝΔ.

Ας σημειωθεί ότι από τότε που ο κ. Βορίδης έφυγε από το ΛΑΟΣ για να μεταπηδήσει στη ΝΔ, επανειλημμένως και συστηματικά, για λόγους ευπρέπειας, αποφεύγω, παρότι έχω ερωτηθεί αρκετές φορές, να σχολιάσω τις περιόδους της ζωής του κ. Βορίδη που έχουν σχέση με την υπεράσπιση ακραίων πολιτικών ιδεών. Βέβαια, το μόνο κοινό που έχω με τον κ. Βορίδη είναι ότι είμαστε βουλευτές του ιδίου κόμματος. Ενός κόμματος που διαθέτει την αναγκαία φιλελεύθερη ευρυχωρία ώστε να αντέχει στους κόλπους του ταυτοχρόνως την ύπαρξη και του κ. Βορίδη και την δικιά μου.

Γιατί εγώ και ο κ. Βορίδης ανήκουμε σε δυο διακριτά ιδεολογικά και ασύμπτωτα παραδείγματα του φιλελευθέρου χώρου. Εκπροσωπούμε δύο διαφορετικούς ηθικούς και φιλοσοφικούς κόσμους. Δεν έχω λοιπόν να πω τίποτε άλλο, εκτός από να τον πληροφορήσω πως σε όλη τη διαδρομή της ζωής μου επέλεγα πάντοτε να αγωνίζομαι για την επίτευξη στόχων που ήσαν ανάλογοι και εντελώς αντίστοιχοι με τις δυνατότητές μου. Άλλωστε, η ηθική και η πνευματική μου συγκρότηση, μου επέβαλαν την μέριμνα και την επιμέλεια του εαυτού μου, ώστε να αποφεύγω την αυτογελοιοποίηση. Να ζω μες στο ανερυθρίαστο.

Εύχομαι να είναι σε θέση κι αυτός να ισχυριστεί τα ίδια για τον εαυτό του».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.