Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Σκρέκας: απόκρυψη των υπερκερδών των παρόχων ενέργεια – Είναι απόρρητα!

Για απόκρυψη των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας από τη Βουλή κατηγορεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αρμόδιοι τομεάρχες, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα.

Αιτία είναι η αρνητική απάντηση του υπουργού να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία και τον υπολογισμό των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022, τα οποία και της έχει διαβιβάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και είχαν ζητήσει μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του κ. Φάμελλου.

Ο κ. Σκρέκας επικαλέστηκε το «εμπορικό απόρρητο», στην απάντησή του, όπως αποκάλυψε την Δευτέρα ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο ωστόσο δεν είχε επικαλεστεί ούτε η ίδια η ΡΑΕ όταν είχε κληθεί να ενημερώσει τη Βουλή παλαιότερα.

Ύστερα απ΄αυτήν την εξέλιξη, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εκ νέου από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει «εδώ και τώρα» τα στοιχεία που έχει διαβιβάσει η ΡΑΕ στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα απευθυνθούμε εμείς απευθείας στη ΡΑΕ για να ενημερώσουμε την εθνική αντιπροσωπεία και τους καταναλωτές».

Η επιστολή του κ. Σκρέκα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εστάλη στις 29 Δεκεμβρίου, όπως σημειώνουν οι δύο βουλευτές προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση, και προσωπικά ο κ. Σκρέκας, επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά τη στήριξη που παρέχει στα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας, εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας και ενώ η κοινωνία υποφέρει. Αυτό αποδεικνύει η άρνησή του να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία και τον υπολογισμό των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022, τα οποία και της έχει διαβιβάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)». Προσθέτουν μάλιστα ότι «χρειάστηκε πάνω από δύο μήνες για να αποφασίσει ότι τελικά δεν θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τα στοιχεία για τα υπερκέρδη αφού η ΡΑΕ της τα είχε διαβιβάσει στο ΥΠΕΝ ήδη από τις 21 Νοεμβρίου!!» Οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι η άρνηση του υπουργείου «έρχεται σε συνέχεια του μαγειρέματος των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή αφού, το υπουργείο Οικονομικών βεβαίωσε μόλις 373,5 εκατ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την περίοδο Ιουλίου 2021 – Ιουλίου 2022 αποκάλυψε, με στοιχεία ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ, ότι αυτά ανέρχονταν σε 2,2 δισ. ευρώ! Μετά το «δώρο» 1,8 δισ. ευρώ με χρήματα των καταναλωτών στο καρτέλ ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθεί η απόκρυψη των στοιχείων υπολογισμού των υπερκερδών». Αναφορικά με την επίκληση του εμπορικού απορρήτου, υπενθυμίζουν ότι η ΡΑΕ, στις 12 Μάιου 2022, είχε παρουσιάσει τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή για το εξάμηνο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 χωρίς να επικαλεστεί κανένα θέμα εμπορικού απορρήτου.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση κατάθεσης εγγράφων των 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε συγκεκριμένα:

«Επειδή εδώ και ενάμιση χρόνο οι καταναλωτές έχουν χρυσοπληρώσει τις ακραίες τιμές ρεύματος και τα υπερκέρδη που έχουν σωρευθεί στα ταμεία του καρτέλ ενέργειας, επειδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα έπρεπε να έχουν προβεί τουλάχιστον στη δημοσίευση του τελικού πορίσματος εκτίμησης υπερκερδών προκειμένου να υπάρξει σαφήνεια και διαφάνεια και για τον επιμερισμό των υπερκερδών και για τις «εκπτώσεις» υπολογισμού τους που έγιναν μέσω του Ν. 4936/2022:

 

Αιτούμαστε να κατατεθεί στη Βουλή προς ενημέρωση των βουλευτών και των πολιτών το τελικό πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με όλους τους αναλυτικούς υπολογισμούς, τις «εκπτώσεις» και τον επιμερισμό υπερκερδών ανά ηλεκτροπαραγωγό». ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.