Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο καιρός σήμερα

Προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 αναμένεται να σταλούν στους κατοίκους πολλών περιοχών της χώρας λόγω της κακοκαιρίας που είναι σε εξέλιξη, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός.

Παράλληλα, ο κ. Αρτοποιός απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες κατά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχει σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους των περιοχών της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Λευκάδας, της Ζακύνθου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας, ενώ, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, αναμένεται να εκδοθεί και δεύτερο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας, της Ανατολικής Αρκαδίας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Αργότερα θα ακολουθήσει και τρίτο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας όπου αναμένονται ισχυρότατες χιονοπτώσεις.

Στην Αττική, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αύριο το απόγευμα.

«Συστήνουμε περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες. Ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων και την ενημέρωση από την ΕΜΥ θα αποσταλούν κι άλλα μηνύματα από το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο», σημείωσε.

Παράλληλα, νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο για την εκ νέου αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας.

Σε επιφυλακή η Ζάκυνθος, κλειστά τα σχολεία την Πέμπτη

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι τοπικές αρχές στη Ζάκυνθο. Η ισχυρή βροχόπτωση ήδη έχει δημιουργήσει μικροπροβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που θα φθάσουν τα 8 με 9 μποφόρ είναι πιθανόν να απαγορευθούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Ζάκυνθο προς Κυλλήνη.

Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη, κλειστά αναμένεται να μείνουν αύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Τρίκαλα: Χιονοπτώσεις και καταπτώσεις βράχων στα ορεινά

Καταπτώσεις βράχων στον ορεινό όγκο και υποχώρηση εδαφών σε ορισμένα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή, ως αποτέλεσμα των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, χιονίζει σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων χωρίς να έχουν σημειωθεί προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και 15 μηχανήματα της ΠΕ Τρικάλων συμμετέχουν στο έργο του αποχιονισμού. Η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει το υπέδαφος σε ένα σημείο του πάρκινγκ της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ στα Μετέωρα.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται από το απόγευμα της Τετάρτης (25-01-2023) έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Επισημαίνεται ότι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό Έκτακτο Δελτίο αφορούν μόνο στα υψόμετρα όπου αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις.

Αναφορικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας ο κ. Αρτοποιός είπε ότι είναι σε εξέλιξη από την περασμένη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου επηρεάζοντας τη χώρα μας με διαδοχικά κύματα. Εντονότερα φαινόμενα εκδηλώθηκαν, όπως τόνισε, στην Π.Ε Πέλλας τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου όπου το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ έλαβε 115 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αριδαίας, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 36 περιπτώσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.