Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μόνο με… νεράκι;

Μόνο με… νεράκι;

Τι κι αν ο Χριστός ευλόγησε τον οίνο; Τι κι αν το κρασί είχε αποθεωθεί στην Αρχαία Ελλάδα (οίνος ευφραίνει καρδίαν); Τι κι αν υπήρχαν προτροπές ότι το κρασάκι βοηθά ακόμη και την καρδιά μας;

Έρχονται οι επιστήμονες και δηλώνουν πως, κάθε κατανάλωση μεγαλύτερη των δύο ποτών την εβδομάδα –ή δύο μπιρών με 5% αλκοόλ ή δύο ποτηριών κρασιού με 12% αλκοόλ– επιφέρει αύξηση των κινδύνων για μια σειρά παθήσεων συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού και του παχέος εντέρου.

Την είδηση μας την δίνει ο Καναδάς που επισήμως συνιστά ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΟΧΗ από το αλκοόλ ή έστω μέχρι δυο ποτηράκια την εβδομάδα για να έχει κανείς χαμηλούς κινδύνους.

Όπως αναφέρει η κυβέρνηση, με τρία ποτά την εβδομάδα, ο κίνδυνος για καρκίνο του εγκεφάλου και του λαιμού αυξάνεται κατά 15% και αυξάνεται περαιτέρω με κάθε επιπλέον ποτό.

Οι νέες συστάσεις έρχονται να ανατρέψουν τις οδηγίες της Αυστραλίας, που δημοσιεύθηκαν το 2020 και συνιστούσαν ως μέγιστο όριο τα 10 ποτά την εβδομάδα. Η Γαλλία το ίδιο.

Οι ΗΠΑ συνιστούν όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει όχι περισσότερες από 14 «μονάδες» αλκοόλ –περίπου έξι ποτήρια κρασί ή μπίρα– την εβδομάδα.

Όμως ο Καναδάς δεν αποτελεί απόλυτη εξαίρεση. Από το 2015, το συμβούλιο υγείας της Ολλανδίας συνέστησε στους ανθρώπους να απέχουν εντελώς από το αλκοόλ ή να μην πίνουν περισσότερο από ένα κανονικό ποτό κάθε μέρα.
Το τσιγάρο ήταν η μεγάλη απάτη του 20ου αιώνα και σήμερα διαρκώς μειώνεται η χρήση του. Το αλκοόλ όμως παρά τις επιστημονικές επισημάνσεις, το βλέπω να αντέχει… Τα αναψυκτικά κάνουν κακό, αν κάνει κακό και το αλκοόλ που θα πνίγουμε τον πόνο μας; Στο… νερό;
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.