Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το «καλάθι του Αϊ-Βασίλη»

Στο νομοσχέδιο το υπουργείου Εσωτερικών για τη Δημοτική Αστυνομία, τις λαϊκές αγορές και τους ΟΤΑ κατατέθηκε η τροπολογία για το «καλάθι του Αϊ-Βασίλη», το οποίο τίθεται σε εφαρμογή στις 14 Δεκεμβρίου και ισχύει ώς τις 11 Ιανουαρίου.

Υπόχρεες ένταξης στο θεσπιζόμενο παρατηρητήριο τιμών για τα παιχνίδια είναι οι σχετικές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες οφείλουν ανά τακτά διαστήματα να αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης κατάλογο στον οποίο θα εντάσσουν τουλάχιστον ένα είδος από 10 κατηγορίες που έχουν προαναγγελθεί: βρεφικά, παζλ, φιγούρες δράσης, κατασκευές, οχήματα, ηλεκτρονικά, τηλεκατευθυνόμενα, αθλητικά, επιτραπέζια, κούκλες και λούτρινα.

Χωρίς να υπάρχει δέσμευση για μειώσεις τιμών, πέρα από το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους (που δεν πρέπει να υπερβαίνει το αντίστοιχο του Δεκεμβρίου του 2021), η μόνη υποχρέωση είναι τα προϊόντα της λίστας να διατίθενται «σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας» και οι καταναλωτές να ενημερώνονται για τη σύσταση του καλαθιού με λίστες, φυλλάδια και υποχρεωτικό ειδικό σήμα στο προϊόν ή στο κατάστημα. Επιπλέον πρέπει να διασφαλίζεται η επάρκεια στα αποθέματα προϊόντων, ενώ κάθε παράβαση επιφέρει πρόστιμο από 1.000 ώς 10.000 ευρώ.

Στο καλάθι μπορούν να ενταχθούν και άλλες επιχειρήσεις εκτός από τις υπόχρεες, οι οποίες από τη στιγμή που συμμετέχουν με αποστολή καταλόγου οφείλουν να τον τηρούν. Το πρόστιμο για μη αποστολή καταλόγου ή ελλιπή αποστολή ορίζεται στα 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

■ Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται πλήθος ρυθμίσεων για διοικητικά και μισθολογικά θέματα που αφορούν τις επιτροπές του υπουργείου για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Στις επιτροπές αξιολόγησης και παρακολούθησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμμετέχουν εκτός από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας υπάλληλοι των λοιπών φορέων υλοποίησης των δράσεων και μέλη των Εθνικών Μητρώων Πιστοποιημένων Αξιολογητών και Πιστοποιημένων Ελεγκτών.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.