Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ηλεκτρικό ρεύμα: Το πιο ακριβό στην ΕΕ έχει η Ελλάδα

Το πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ έχει για ακόμη μία φορά η Ελλάδα, όπως φαίνεται στον συγκριτικό χάρτη που δημοσιεύει σήμερα, Τετάρτη (28/12) η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το οποίο αγγίζει τα 239,10 ευρώ ανά MWh, πολύ μπροστά από όλες τις υπόλοιπες χώρες αλλά με τα εισοδήματα των Ελλήνων να παραμένουν εκ των χαμηλότερων.

 Μπορεί η κυβέρνηση να επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι καταναλωτές «γλιτώνουν» τα ποσά αυτά, καθώς έτσι επί της ουσίας επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός, ενώ οι εταιρείες πάροχοι εισπράττουν κανονικά τα ποσά που ζητούν.

Πρόκειται για χρήματα των φορολογουμένων που κάποια στιγμή στο μέλλον θα τους ζητηθεί να τα… επιστρέψουν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη ΡΑΕ, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα αγγίζει σήμερα τα 239,10 ευρώ ανά MWh, γεγονός που καθιστά τη χώρα ως την πιο ακριβή στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, αρκετά πίσω από την Ελλάδα, στη δεύτερη θέση με το ακριβότερο ρεύμα της ΕΕ βρίσκονται η Ιταλία και η Μάλτα (175,79 ευρώ ανά MWh).

Την πρώτη «πεντάδα» κλείνουν η Ιρλανδία με 164,17 ευρώ ανά MWh και η Βουλγαρία με τη Ρουμανία, με 145 ευρώ ανά MWh.

Για την ιστορία, το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη έχουν η Ισπανία και η Πορτογαλία, με 41,41 ευρώ ανά MWh και ακολουθούν το Λουξεμβούργο και η Γερμανία με 45,90 ευρώ ανά MWh, το Βέλγιο (51,05 ευρώ ανά MWh) και η Γαλλία (51,54 ευρώ ανά MWh).

Ο χάρτης των τιμών στο ρεύμα

Σαρωτικές είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος στις αρχές του 2023 παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχουμε περάσει χειμερινό «καλοκαίρι»!

Το «ηλεκτροσόκ» στην αγορά ρεύματος αναμένεται μεγάλο, καθώς οι τιμές στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των υπόλοιπων παρόχων για τον Ιανουάριο του 2023 φθάνει ακόμα και το 29%.

Οι τιμές των παρόχων

Το «χορό» των αυξήσεων άνοιξε η ΔΕΗ, ανακοινώνοντας χθες τις νέες της τιμές. Συγκεκριμένα οι νέες χρεώσεις της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 48,9 λεπτά/KWh για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh και στα 50,01 λεπτά/KWh για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh, με την αύξηση να είναι της τάξης του 29%.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον Δεκέμβριο ήταν 38 λεπτά/KWh για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh και στα 39,2 λεπτά/KWh για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh.

Για τους υπόλοιπους παρόχους τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν κυμαίνονται από περίπου 36 λεπτά/KWh (σε αυτή την τιμή περιλαμβάνεται έκπτωση συνέπειας) μέχρι και περίπου 52 λεπτά/KwH με τις περισσότερες εταιρίες να διαμορφώνουν τα τιμολόγια τους γύρω στα 46 λεπτά/KWh.

Κοντά στην ΔΕΗ κινείται η Elpedison καθώς οι αντίστοιχες τιμές για τον μήνα Δεκέμβριο είναι 45 λεπτά για το πρόγραμμα Electicity Home Day έναντι 35 λεπτών τον Δεκέμβριο. Στο πρόγραμμα με πάγιο 5 ευρώ (Elpedison Συνέπεια Day) το κόστος ανέρχεται σε 42,27 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 32,27 τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο).

Η Protergia με πάγιο 5 ευρώ στο «Protergia Οικιακό Energy Save» διαμόρφωσε τις τιμές στα 44,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 36,8 λεπτά τον Δεκέμβριο. Στα 48 λεπτά ανά κιλοβατώρα εμφανίζεται το τιμολόγιο στο νέο πρόγραμμα «Protergia Οικιακό MVP Reward» που προσφέρει έκπτωση συνέπειας.

Στα 36 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την έκπτωση συνέπειας του 20%, διαμορφώνεται τον Ιανουάριο το τιμολόγιο του προγράμματος «GENEROUS Home» της ΗΡΩΝ ενώ χωρίς την έκπτωση η τιμή φτάνει τα 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Οι αντίστοιχες τιμές τον Δεκέμβριο ήταν 30,4 και 38 λεπτά ανά κιλοβατόρα.

Με κατηγοριοποίηση τιμών εμφανίζεται η NRG καθώς η εταιρεία προσφέρει το βασικό οικιακό πακέτο (ΝRG On time) με πάγιο 4,8 ευρώ προς 0,40 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας 15%, με 0,43 λεπτά με έκπτωση συνέπειας 10% και με 0,48 λεπτά χωρίς την έκπτωση. Η αντίστοιχη χρέωση του προηγούμενου μήνα ήταν 0,319 λεπτά.

Η Ελληνικό Φυσικό Αέριο προσφέρει τιμολόγια με 0,358 ευρώ/κιλοβατώρα έναντι 29,8 λεπτά τον προηγούμενο μήνα, αυξημένα κατά 24%.

Οι επιδοτήσεις ρεύματος Ιανουαρίου 2023

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας πριν από λίγες ημέρες, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση για τον Ιανουάριο 2023 διαμορφώνεται ως εξής:

έως 500 κιλοβατώρες: 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα)
από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες: 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα / Όσοι ρίξουν τη μέση ημερήσια κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα

πάνω από 1.001 κιλοβατώρες 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα / Όσοι ρίξουν τη μέση ημερήσια κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 ευρώ /MWh

Οι επιδοτήσεις για επαγγελματικά τιμολόγια

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 Euro/ΜWh. Απορροφούμε σχεδόν το 80% της αύξησης.

Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134Euro/MWh.

Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 Euro/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 Euro/MWh. Απορροφούμε έως το 92% της αύξησης.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.