Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Έρχεται “τσουνάμι” ανατιμήσεων τον Ιανουάριο

Με νέες αυξήσεις στα τρόφιμα αναμένεται να μπει το 2023 καθώς οι τιμοκατάλογοι που φτάνουν στο λιανεμπόριο από τους προμηθευτές δείχνουν ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο μετρά τις αντοχές του προϋπολογισμού για νέα μέτρα στήριξης, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο OPEN.

 

Απρόβλεπτος παράγων είναι η τιμή του φυσικού αερίου που αν παραμείνει στα σημερινά επίπεδα υπάρχει κίνδυνος να φάει όλο τον κουμπαρά του ενός δισ. που έχει προϋπολογιστεί για έκτακτα μέτρα στήριξης το 2023.

«Στοχεύουμε να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για να βοηθήσουμε περισσότερο την κοινωνία – Η βοήθεια θα είναι με την μορφή που θα θέσουν τότε οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Όλα στην ώρα τους πρώτα θα δούμε τον δημοσιονομικό χώρο και στη συνέχεια με την δυναμική της οικονομίας θα πράξουμε».

Ακριβότερο το γιορτινό τραπέζι

Το γιορτινό τραπέζι πάντως θα είναι ακριβότερο από πέρσι, καθώς όπως είπε ο ΥΠΑΝ Άδωνις Γεωργιάδης, το καλάθι του νοικοκυριού στοχεύει να συγκρατήσει την αύξηση των τιμών αλλά δεν μπορεί να τις μειώσει στο επίπεδο της περσινής χρονιάς. «Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι το καλάθι θα σβήσει τον πληθωρισμό – Κοντά στο περσινό δεν θα είναι αλλά πολύ χαμηλότερο από ότι ήταν πριν από ένα μήνα».

Αύξηση των επιτοκίων

Μαζί με την ακρίβεια στα τρόφιμα, η αύξηση των επιτοκίων πιέζει τα νοικοκυριά με την κόντρα ανάμεσα σε τράπεζες και κυβέρνηση να συνεχίζεται. Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο OPEN είπε πως τα κέρδη των τραπεζών το 2022 θα φτάσουν στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και τις κάλεσε για άλλη μια φορά να βάλουν πλάτη.

Ο υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως δεν υπάρχει σενάριο συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού στο πρόγραμμα στήριξης των δανειοληπτών λόγω δημοσιονομικού κόστους. Ο ίδιος μάλιστα διατήρησε ζωντανή την απειλή της επιβολής φόρου στο τραπέζι.

«Έχουνε μια κερδοφορία σημαντική εκτιμάται πως θα είναι 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς και εμείς πιέζουμε αυτή την κερδοφορία που απορρέει να συμβάλουν στο μερίδιο που τους αναλογεί», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, συμπληρώνοντας ότι «οι τράπεζες θα συμβάλουν μέσω της κερδοφορίας τους – το πως αυτό θα αποτυπωθεί στο τέλος θα το δούμε».

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα κριθούν στα μέσα Δεκέμβρη όταν θα πραγματοποιηθεί το επόμενο ραντεβού Σταϊκούρα – τραπεζών και η ΕΚΤ θα αυξάνει για άλλη μια φορά τα επιτόκια

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.