Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κυβέρνηση : Σε θέση άμυνας για τις παρακολουθήσεις- Ακολουθούν νέες αποκαλύψεις

Σειρά πρωτοβουλιών που ξεδιπλώνονται σε πολλαπλά επίπεδα η κυβέρνηση επιδιώκει να απαντήσει στα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης για το θέμα των παρακολουθήσεων. Με τα δημοσιεύματα να διαδέχονται το ένα το άλλο στη Νέα Δημοκρατία αναζητούν τρόπο να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην περιοριστούν σε μία αμυντική θέση. Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο νομοσχέδιο που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και φέρνει αλλαγές στην ΕΥΠ, ενώ παράλληλα επιχειρείται μια επικοινωνιακή αντεπίθεση. Στην Πειραιώς περνάνε από κόσκινο τις δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναζητώντας κάποιο  «φάουλ» και επιδίδονται σε ένα μπαράζ ανακοινώσεων.

Ο Κώστας Βαξεβάνης, σε τηλεοπτική του εμφάνιση το απόγευμα της Τρίτης στο Kontra, προανήγγειλε νέες αποκαλύψεις την ερχόμενη Κυριακή που φανερώνουν ότι «το σύστημα Μητσοτάκη είχε απλώσει καλώδια σε όλο το φάσμα της θεσμικής εξουσίας στην Ελλάδα».

Ο εκδότης-δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας που έφερε στη δημοσιότητα τη λίστα «νούμερο 1 & 2» έδωσε μια γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. «Ό,τι κρατικός θεσμός υπάρχει, ήταν υπό παρακολούθηση. Το καθεστώς εκβίαζε ακόμη και με ροζ σκάνδαλα» είπε ο έμπειρος δημοσιογράφος που το πρωί της Παρασκευής καλείται ενώπιον των Εισαγγελέων Πρωτοδικών που ερευνούν την υπόθεση παρακολουθήσεων για να καταθέσει.

«Τα στοιχεία θα δίνονται στη δημοσιότητα για να βγάζει η κοινή γνώμη τα συμπεράσματά της» τόνισε ο Κώστας Βαξεβάνης και συμπλήρωσε ότι «Την Κυριακή θα πάρει άλλη τροπή το σκάνδαλο υποκλοπών καθώς θα χρειαστεί να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα που του τίθεται μέρες, ο κύριος Μητσοτάκης».

Ο κ. Βαξεβάνης είχε ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ενοποίηση των εκκρεμών ποινικών υποθέσεων που ερευνώνται μεμονωμένα, όπως αυτές του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφων, με κοινό παρονομαστή τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις μέσω του λογισμικού PREDATOR, αλλά και την ποινική αναβάθμιση της έρευνας με την διεξαγωγή της από ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό.

«Τα στοιχεία υπάρχουν και θα προσκομιστούν όταν διασφαλιστεί η αξιοποίηση τους, αν δεν διασφαλιστεί η αξιοποίηση τους από την δικαιοσύνη, γιατί εκεί προσβλέπω, σέβομαι την δικαιοσύνη και θέλω να λειτουργήσει, τότε θα βρούμε έναν άλλο τρόπο για να την εξαναγκάσουμε, με την καλή έννοια, δηλαδή να την εκθέσουμε με έναν τρόπο για να παρέμβει» υποστήριξε ο Κώστας Βαξεβάνης λέγοντας ξανά πως την ερχόμενη Κυριακή «δεν θα έχουμε μόνο λίστα» αλλά «θα πάρει μια άλλη τροπή η υπόθεση».

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης

Με τα γεγονότα να είναι πυκνά και το Μαξίμου στριμωγμένο, σε δημόσια διαβούλευση έδωσε η κυβέρνηση το νομοσχέδιο που εδώ και μήνες πολυδιαφημίζει σαν το εργαλείο με το οποίο δήθεν θα βάλει τέλος στις παρακολουθήσεις.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορεύεται υποτίθεται η πώληση παράνομων κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης, ενώ φέρνει και μια αλλαγή ως προς την περιβόητη επίκληση του απορρήτου, πίσω απ’ την οποία επιμένει να κρύβεται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, αρνούμενοι να άρουν τη σχετική ρύθμιση για την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επί της ουσίας.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει λοιπόν πως θα μπορεί κάποιος να αποτανθεί στην ΑΔΑΕ για ενημέρωσή του, αλλά μόνο τρία χρόνια μετά θα μπορεί να μάθει! Κάτι βέβαια που προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.