Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΙΝΚΑ : Δεν έχει αλλάξει τίποτα στα σουπερ μάρκετ – Σόου κοροϊδίας και εξαπάτηση

Για σόου κοροϊδίας και εξαπάτησης των πολιτών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτή, αποδομώντας πλήρως το αφήγημα του υπουργού Ανάπτυξης για το καλάθι του νοικοκυριού.

Ο Γιώργος Λεχουρίτης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra για να υπογραμμίσει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στα σουπερ μάρκετ και να καταγγείλει ότι «οι παραγωγοί πωλούν φθηνά κι εμείς αγοράζουμε ακριβά».

«Το λέγαμε από πριν, θα μπουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και προϊόντα προσφορών. Τι άλλαξε; Τίποτα. Το μόνο που άλλαξε είναι τα ψέματα που συνεχίζει να λέει ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Άδωνις έχει περάσει παραπάνω από τους πολιτικούς. Τι μας είπε; Ότι είχαν τα προϊόντα καλύτερες τιμές από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες. Να σας δείξω φυλλάδιο που έχω στα χέρια μου; Είναι οι ίδιες τιμές με το καλάθι του νοικοκυριού. Και είναι φυλλάδιο προσφορών. Τι άλλαξε λοιπόν; Τίποτα!» είπε σε έντονο ύφος.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του εκτόξευσε βέλη κατά του υπουργού σημειώνοντας «αυτός έκανε το σόου στις τηλεοράσεις. Εγώ έκανα την πραγματική έρευνα της αγοράς. Μπήκα στο e-katanalotis, έλεγξα ορισμένα σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέττας, στο 80%-90% σε ορισμένα σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν και επώνυμα προϊόντα αλλά είναι προϊόντα σε φυλλάδιο προσφορών. Δεν χρειάζεται να διαφημίζω ποιο σούπερ μάρκετ είναι, όπως έκανε ο υπουργός για επώνυμα μακαρόνια … μπορεί να είχαν π.χ. ονομαστική τιμή 1,42 ευρώ αλλά με τις προσφορές τα πούλαγαν τα σούπερ μάρκετ στα 1,2-1,27 ευρώ. Θέλοντας να επιβεβαιωθεί ο ίδιος, έκανε την μία “πατάτα” μετά την άλλη. Ως ΙΝΚΑ έχουμε στοιχεία, τα αντιπαραθέτουμε. Αποδεικνύουν ότι αυτό που λέμε εμείς είναι αλήθεια, αυτό που λέει ο υπουργός είναι ψέματα … στα αυγά, στα απορρυπαντικά, στα είδη περιποίησης … τα είδα στο φυλλάδιο προσφορών, ήταν ακριβώς οι ίδιες τιμές με αυτές στο e-katanalotis … υπάρχει και περίπτωση, πιθανώς τυπογραφικό λάθος, που το φυλλάδιο το έχει φθηνότερα».

Εξέφρασε, επίσης την ενόχλησή του δίνοντας ως παράδειγμα τη συζήτηση για το γάλα και αναφέροντας «για το περιβόητο γάλα που λέει, 1,12 ευρώ, όλα τα σούπερ μάρκετ έχουν γάλα ιδιωτικής ετικέττας 1,12. Δεν ντράπηκε να πάρει στα χέρια του γάλα γερμανικό, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται στη Γερμανία και πωλείται από ελληνικό σούπερ μάρκετ;».

Ο κ. Λεχουρίτης επανέλαβε τις προτάσεις του ΙΝΚΑ αναφέροντας «λύση υπάρχει και είναι συγκεκριμένη. Σστην πηγή που ξεκινά ένα προϊόν. Πόσο πωλείται στο χωράφι; Πόσο φτάνει στον καταναλωτή; Τι περιθώριο ποσοστού κέρδους πρέπει να έχει, 100%, 200%, 500%; Δεν μπορεί να έχει 1.500%, να πωλείται π.χ. η ελιά 40-50 λεπτά και να φτάνει στον καταναλωτή 7-8 ευρώ. Δεν μπορεί να παραπονιούνται οι παραγωγοί ότι πωλούν φτηνά και οι καταναλωτές να αγοράζουν ακριβά. Το λεμόνι πωλείται στο χωράφι 35 λεπτά, στη λιανική φτάνει 1,8 ευρώ. Το αχλάδι, το μήλο. Ξέρουμε να κάνουμε έρευνα αγοράς, δεν ξέρει μόνο το υπουργείο. Αλλά εμείς είμαστε 52 χρόνια στην “πιάτσα”, ξέρουμε τι σημαίνει ακρίβεια και αγορά, δεν είμαστε σε γραφείο αλλά στο δρόμο. Ψάχνουμε και πηγαίνουμε, ερευνώντας».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η μοναδική λύση είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα εξηγώντας ότι «αυτό θα επιφέρει μείωση τιμών στην αγορά, στο κόστος παραγωγής, στο κόστος ενέργειας. Αυτόματα, θα πέσουν οι τιμές στα προϊόντα. Η επίκληση της κυβέρνησης, ότι δεν συμφέρει τα δημόσια οικονομικά μία μείωση του ΕΦΚ, είναι κοροϊδία. Αυτούς που δεν συμφέρει, είναι στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Όσο μεγαλύτερος είναι ο ΕΦΚ, τόσο περισσότερα λαθραία καύσιμα κυκλοφορούν. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα».

Δήλωσε, εξάλλου, αρνητικός στην προοπτική μείωσης του ΦΠΑ στον ευρωπαϊκό μέσο όρο επισημαίνοντας ότι «το είδαμε όταν μειώθηκε ο ΦΠΑ από το 24% στο 13%. Δεν μειώθηκε ο καφές, οι υπηρεσίες».

Εξάλλου, θύμισε ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς (ΕΣΚΑ) που «συνεδριάζει μία ή δύο φορές το χρόνο. Από τότε που βγήκε ο κ. Γεωργιάδης, δεν θυμάμαι αν συμμετείχε μία φορά στο ΕΣΚΑ, μία φορά. Είναι παντογνώστης, πάνσοφος, δεν χρειάζεται ούτε τις παραγωγικές τάξεις ούτε τις οργανώσεις καταναλωτών, να συζητήσει».

Έχει ξεπουλήσει

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης συνεχίζει να προπαγανδίζει το νέο μέτρο της κυβέρνησης για το οποίο δεν έχουν πειστεί οι πολίτες, πραγματοποιώντας νέα… τηλεοπτική περιοδεία σε σούπερ μάρκετ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «σε όλες τις αλυσίδες το καλάθι του νοικοκυριού πάει πάρα πολύ καλά, να το πω λίγο λαϊκά, έχει ”ξεπουλήσει”. Δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν τα ράφια από τα προϊόντα του καλαθιού».

«Οι τιμές έχουν αρχίσει να πέφτουν. Το καλάθι πάει καλά, ο κόσμος το στηρίζει και αγοράζει μαζικά, και οι τιμές αρχίζουν και πέφτουν, αυτό ενδιαφέρει τον καταναλωτή» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης για να παραδεχθεί ότι πρέπει να βρεθεί λύση για ειδικές κατηγορίες, όπως οι διαβητικοί που δεν έχουν πρόσβαση σε ορισμένα προϊόντα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.