Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ανεβαίνει η ζήτηση για το επίδομα θέρμανσης

«Βροχή» πέφτουν οι αιτήσεις των πολιτών για τη λήψη του επιδόματος θέρμανσης καθώ περνούν οι μέρες και «μπαίνει» ο χειμώνας, κάτι που φαίνεται και στη θερμοκρασία που πέφτει σταδιακά λίγο πριν έρθει ο Δεκέμβρης. Ήδη οι πολίτες έχουν ανάψει τα καλοριφέρ, τα κλιματιστικά ή έχουν κατεβάσει τις σόμπες και τις συσκευές θέρμανσης από το πατάρι για να αντιμετωπίσουν τα πρώτα κρύα εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης ακρόβειας που έχει φέρει τρομακτικές ανατιμήσεις και στις τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι αιτήσεις των δικαιούχων συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις της πρώτης δόσης του επιδόματος, και οι εκτιμήσεις θέλουν τον αριθμό των αιτούντων να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο μέχρι τότε. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τα 2/3 των δικαιούχων έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα η καταβολή της πρώτης δόσης αναμένεται να καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου, και μένει να φανεί αν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους πολίτες θα τηρηθούν. Ζήτημα αποτελεί επίσης το αν τα χρήματα αυτά θα καταφέρουν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των πολιτών, τη στιγμή που οι μισθοί τους ψαλιδίζονται εξαιτίας του αχαλίνωτου πληθωρισμού.

Το επίδομα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ και σε κάποιες περιοχές μπορεί να φτάσει εώς και 1.000 ευρώ. Οι ημερομηνίες καταβολής των τριών δόσεων του επιδόματος είναι 21/12/20222, 28/2/2023, 28/4/2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρυσι και κοντεύουν ήδη να φτάσουν το ένα εκατομμύριο.

Υπενθυμίζεται ότι ικαιούχοι για το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι τα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
  • ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
  • ή βιομάζα (πέλετ)
  • ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Να σημειωθεί ότι ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.