Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Στον αέρα βρίσκονται οι δανειολήπτες – Μόνο… μπρα ντε φερ απο Σταϊκούρα

Στη «σέντρα» έβγαλε τις τράπεζες και κυρίως τους servicers ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για τις επιδόσεις τους σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Φυσικά υπήρξε αντίλογος από την άλλη πλευρά σε σαφώς χαμηλότερους τόνους, διότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι τις άμεσες ανοιχτές συγκρούσεις.

Γεγονός είναι ότι οι επιδόσεις του Εξωδικαστικού είναι χαμηλότερες των προσδοκιών, αν και γίνονται προσπάθειες βελτίωσης, όμως πέραν των ευθυνών όλων των πλευρών υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Μιλώντας την Πέμπτη το απόγευμα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε μεταξύ άλλων στα πρακτικά τα ποσοστά εγκρισιμότητας κάθε servicers και κάθε τράπεζα (και πολύ καλά έκανε) και φυσικά επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η συζήτηση για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών έγινε γιατί «υπάρχει πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι πρέπει να λογοδοτούμε και να λογοδοτούμε και εμείς, ως πολιτική ηγεσία, και οι φορείς για την υλοποίηση των νόμων. Ξέρω ότι αυτές είναι άγνωστες λέξεις για την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί δεν το έκανε ποτέ…» είπε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σταϊκούρας, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών (!). Δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή ο υπουργός Οικονομικών με έμμεσο τρόπο δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με τους χειρισμούς του Μαξίμου στο θέμα των υποκλοπών (μάλλον απίθανο) ή ότι είναι υπέρ της λογοδοσίας α λα καρτ ώστε να «χτιστεί» το φιλολαϊκό προφίλ του ίδιου και της κυβέρνησης. Εν προκειμένω η κοινωνία δεν έχει και την καλύτερη άποψη για τράπεζες και servicerss.

Οι εκπρόσωποι τραπεζών και servicerss στην προσπάθεια τους να αντικρούσουν τις αιτιάσεις του υπουργού περί μη άρσης τους στο ύψος των περιστάσεων ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι χρηματοδότησαν σειρά ενεργειών και έργων απαραίτητων ώστε να λειτουργήσει ο Εξωδικαστικός.

«Οι πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν χρηματοδοτήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες. 2.380.651 ευρώ δώσαμε για τη δημιουργία της πλατφόρμας που δεν θα χρησιμοποιείται μόνο για το ιδιωτικό, αλλά και για το δημόσιο χρέος. Χωρίς τις πλατφόρμες αυτός ο νόμος δεν θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί στην πράξη. Αναθέσαμε σε τρίτη σύμβουλο εταιρεία να δημιουργήσει κέντρο παροχής υποστήριξης, το γνωστό helpdesk, ώστε να βοηθά τους δανειολήπτες στην υποβολή και επεξεργασία της αίτησής τους, καλύπτοντας και πάλι το κόστος που αυτή τη φορά ανήλθε σε 200.000 ευρώ» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος.

Και ώρες μετά, στο κλείσιμο της 4ωρης συνεδρίασης της Επιτροπής, ο υπουργός Οικονομικών συνέκρινε τα ασύγκριτα: τη χρηματοδότηση από τράπεζες και servicers των πλατφορμών με τα μέτρα στήριξης την περίοδο της πανδημίας και ειδικότερα τα 500 εκατ. του Προγράμματος «Γέφυρα»: «Ακουσα από τους φορείς να αναφέρονται στα κάποια εκατομμύρια, τα οποία έδωσαν για να βοηθήσουν τη λειτουργία του μηχανισμού. Δυόμισι εκατομμύρια για την πλατφόρμα και κάποια άλλα νούμερα […] 500 εκατ. δώσαμε μόνο στο “Γέφυρα” για να βοηθήσουμε τους πολίτες και έμμεσα τις τράπεζες, να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών και της βοήθειας της ελληνικής Πολιτείας» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στον Βασίλη Ράπανο.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.