Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Σκανδαλώδης τροπολογία για παράνομους πλειστηριασμούς

Το οικονομικό επιτελείο υπέκυψε στις πιέσεις των funds ώστε να μη χάσουν τα υπερκέρδη τους, ενώ ο νόμος θα έχει και αναδρομική ισχύ. Ακυρώνουν απόφαση του Αρείου Πάγου!

Μέγα σκάνδαλο αποτελεί η τροπολογία που το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καταθέσει τις ερχόμενες ημέρες στη Βουλή για τους πλειστηριασμούς και τον ρόλο των εταιριών διαχείρισης δανείων.

Η διάταξη έρχεται μετά την απόφαση-βόμβα του Αρείου Πάγου που ξεκαθαρίζει πως οι εν λόγω εταιρίες, γνωστές ως servicers, δεν δικαιούνται να προχωρούν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δανειοληπτών κι αυτό γιατί δεν είναι οι πραγματικοί κάτοχοι των δανείων, αλλά λειτουργούν ως «εργολάβοι» των ξένων funds.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως υπέκυψε στις πιέσεις των funds και των servicers που «τρέχουν» τους πλειστηριασμούς στη χώρα μας, ώστε να μη χάσουν τα υπερκέρδη που καταγράφουν. Αυτό, άλλωστε, είχαν αφήσει να διαρρεύσει τα ίδια τα funds και οι servicers αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχαν την περασμένη εβδομάδα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, στο πλαίσιο της πρώτης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Ολα αυτά, φυσικά, εις βάρος των δανειοληπτών που προσπαθούν να επιβιώσουν έπειτα από μια δεκαετή οικονομική κρίση, δύο χρόνια lockdown και έναν χρόνο ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.

Μάλιστα, τα ξένα funds δεν διαθέτουν γραφεία ή κάποια έδρα στην Ελλάδα, ενώ πολλά εξ αυτών δεν έχουν καν εργαζομένους στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί ένας δανειολήπτης.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε ενημερώσει η «δημοκρατία» τους αναγνώστες της στο φύλλο του προηγούμενου Σαββάτου, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, από τη στιγμή που τα δάνεια δεν βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο των servicers αλλά έχουν αγοραστεί από τα funds, δεν δικαιούνται να προχωρούν σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Μάλιστα, ο νόμος ορίζει πως ο ρόλος των εταιριών διαχείρισης δανείων περιορίζεται στις εξώδικες διαδικασίες και δεν μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς και άλλες δικαστικές ενέργειες. Ωστόσο, έως σήμερα λειτουργούν σαν πραγματικοί κάτοχοι δανείων και προχωρούν ακόμα και σε πλειστηριασμούς κατά παράβαση του νόμου. Αυτό ακριβώς θα επιχειρήσει να αλλάξει σκανδαλωδώς το υπουργείο Οικονομικών, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπήρχε μπαράζ προσφυγών από δανειολήπτες που έχασαν τις περιουσίες τους από πλειστηριασμούς που διενήργησαν οι servicers, αξιώνοντας τεράστια ποσά σε αποζημιώσεις.

Γι’ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία που ετοιμάζεται θα έχει αναδρομική ισχύ υπέρ των servicers, ώστε να αποφευχθεί κάθε νομική προσφυγή από τους δανειολήπτες!

Υπενθυμίζεται πως τα ξένα funds έχουν αγοράσει πάμφθηνα καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία «ξεφορτώθηκαν» οι ελληνικές τράπεζες ακόμα και στο 10% (σε ορισμένες περιπτώσεις και χαμηλότερα) ή στο 20% της αξίας τους, και την ίδια ώρα οι δανειολήπτες καλούνται να καταβάλουν ολόκληρο το αρχικό ποσό του δανείου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το «μπλόκο» στους πλειστηριασμούς δεν αφορά το σύνολο των δανειοληπτών, αφού το πλαίσιο επιτρέπει κανονικά τη διεξαγωγή τους με επισπεύδοντες τις τράπεζες, αλλά και τα funds, χωρίς όμως τη συμμετοχή ενδιάμεσων, όπως είναι οι εταιρίες διαχείρισης δανείων.

Την ίδια ώρα, οι servicers προβαίνουν σε παράλογες απαιτήσεις προς τους δανειολήπτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, εξωθώντας τους στην πράξη σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών. Μάλιστα, για να μην αποκαλυφθεί η στρατηγική τους, ζητούν ως προκαταβολή για ένταξη στη ρύθμιση ακόμα και το 30% του ποσού!

Πηγή: dimokratia.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.