Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Reuters : Αυτή είναι η κατάσταση με τη φτώχεια στην Ελλάδα

Αδυνατούν να βρουν σπίτι στην Ελλάδα οι νέοι άνθρωποι κι αυτό γιατί ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και τα ενοίκια που χρειάζονται συνεχώς κινούνται ανοδικά. Ρεπορτάζ για το θέμα και την ελληνική πραγματικότητα που βασανίζει εκατοντάδες ανθρώπους πραγματοποιεί το πρακτορείο Reuters. Ο πληθωρισμός και τα ενοίκια που εκτινάσσονται στα ύψη καταγράφονται ως τα σοβαρότερα προβλήματα, σύμφωνα με το Reuters που αναφέρει ότι «η άνοδος των ενοικίων, των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας πλήττει σκληρά τους νέους Έλληνες. Πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν μακριά από το σπίτι τους, ενώ το βιοτικό επίπεδο δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από την κρίση χρέους», γράφει ο αρθρογράφος, ενώ αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση προσφέρει κάποια υποστήριξη στους νέους για να αγοράσουν ακίνητα».

Στους δημοσιογράφους του Reuters μιλά μια 20χρονη φοιτήτρια η οποία όπως λέει εργάζεται ως σερβιτόρα και κερδίζει 35 ευρώ τη μέρα, άρα αναγκάζεται να βασίζεται στην οικογένειά της. Η φυγή της από τη χώρα μοιάζει η μόνη διέξοδος. «Βγήκαμε από μια κρίση για να μπούμε σε μια άλλη, πιο σκληρή», είπε στο Reuters η Στεφανία Παπαδοπούλου. «Εκτός και αν αλλάξει κάτι, σίγουρα μέχρι τότε βλέπω το μέλλον μου στο εξωτερικό».

 

«Η ενεργειακή κρίση με φοβίζει πολύ. Τo ότι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είχαμε τέτοια αύξηση των τιμών. Με τρομάζει η ιδέα πώς θα τα καταφέρω και θα συνεχίσω να μένω μόνη», είπε στο διεθνές πρακτορείο μια 27χρονη φοιτήτρια δραματικής σχολής που βρήκε διαμέρισμα 25 τετραγωνικών μέτρων στο Νέο Ψυχικό προς 200 ευρώ, χωρίς τα κοινόχρηστα ή το ρεύμα.

 

Η νεαρή γυναίκα εξηγεί ότι μετακόμισε τον περασμένο μήνα αφού το ενοίκιο στο διαμέρισμά της στην Καισαριανή της Αθήνας αυξήθηκε κατά 12,5%, ωθώντας τη συνολική μηνιαία δαπάνη συμπεριλαμβανομένων των κοινοχρήστων στα 500 ευρώ, καθιστώντας «δύσκολο να τα βγάλεις πέρα όταν ο μισθός είναι 650 ευρώ το μήνα».

Πώς φτάσαμε στην εκτόξευση

 

Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα σημείωσαν βουτιά 42% κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους, αλλά τώρα είναι κατά 29% υψηλότερες από το 2017 οπότε βρέθηκαν στο χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Εκτός από την ανάπτυξη, που ευθύνεται για την αύξηση των ενοικίων, ένας ακόμη παράγοντας είναι η έλλειψη μικρών διαμερισμάτων 45-50 τετραγωνικών μέτρων τα οποία έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα Airbnb για τουρίστες.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά κατοικίας είναι ακόμη πιο δύσκολη καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον εύκολα δάνεια. Σήμερα κάποιος μπορεί να πάρει δάνειο μόνο για το 75% της αξίας της κατοικίας κι όχι για το 100% όπως συνέβαινε πριν από την κρίση.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.