Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο ΕΦΚΑ “τσάκισε” 500.000 συντάξεις από λάθος…

Επιβεβαιώνονται τα λάθη και οι παραλείψεις στον επανυπολογισμό περίπου 500.000 συντάξεων για την παράλληλη ασφάλιση. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), για πρώτη φορά ο e-ΕΦΚΑ, σε έγγραφό του προ τις εισαγγελικές αρχές, παραδέχεται λάθη στον επανυπολογισμό από 1-1-2019, τα οποία αφορούν κύριες συντάξεις που έχουν εκδοθεί προ του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Το θέμα επεσήμαινε το ΕΝΔΙΣΥ σε αλλεπάλληλες οχλήσεις προς τον τέως και τον νυν διοικητή του e-ΕΦΚΑ, αλλά και προς τον τέως και τον νυν υπουργό Εργασίας, ενώ είχε καταθέσει εξώδικα και μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία, μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε η θέση που αναγκάστηκε να πάρει στο θέμα το Ταμείο.

Ενδεικτικά, το ΕΝΔΙΣΥ αναφέρει το παράδειγμα υπαλλήλου του Δημοσίου με 24,5 χρόνια παράλληλης ασφάλισης για τον οποίο προκύπτει ως προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου το ποσό των 435,69 ευρώ. Η προσωπική διαφορά σήμερα ήταν 138 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου, οπότε αν υπολογιστεί η προσαύξηση η σύνταξη θα αλλάξει τελείως. «Αν δεν συμπεριληφθεί ο παράλληλος χρόνος, το λάθος συνεχίζει να επαναλαμβάνεται στον επανυπολογισμό των συνταξιούχων που είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης (ν.4670/2020).

Αντίστοιχα, θα προκύψουν λάθη και στις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα δοθούν την 1.1.2023 και θα είναι στα επίπεδα του 7%, σύμφωνα με τις τελευταίες τοποθετήσεις του οικονομικού επιτελείου. Ολα λάθος, λοιπόν, κύριοι!» επισημαίνει το ΕΝΔΙΣΥ. Τονίζει, δε, ότι εάν εφαρμοστεί σωστά ο επανυπολογισμός, θα μηδενίζεται η προσωπική διαφορά, όπου υπάρχει, ή μπορεί να παρουσιάζονται και αυξήσεις, με αποτέλεσμα η επικείμενη αύξηση από 1-1-2023, όση κι αν είναι, να φτάνει καθαρή στην τσέπη του συνταξιούχου, εφόσον υπολογιστεί ο παράλληλος χρόνος σωστά.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.