Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κοροϊδία: Με τις συνηθισμένες “προσφορές” των σούπερ – μάρκετ το… καλάθι της νοικοκυράς

Σήμερα  θα αποσταλούν στα σούπερ μάρκετ οι κατηγορίες για το «καλάθι των 50 προϊόντων» από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το παραπάνω ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως τα σούπερ μάρκετ θα παρουσιάζουν τα προϊόντα στους καταναλωτές, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. «Αύριο θα στείλουμε στις αλυσίδες των σουπερμάρκετ τις κατηγορίες των προϊόντων για το λεγόμενο “καλάθι του νοικοκυριού”. Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι αλυσίδες θα είναι σε θέση να το παρουσιάσουν στους καταναλωτές», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση θα προβεί σε οποιαδήποτε διορθωτική παρέμβαση χρειαστεί να γίνει, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα το μέτρο αυτό, ενώ δεν δίστασε να πει πως η κίνηση αυτή «θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες στην Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης έρχεται με χαρακτηριστική καθυστέρηση, δίχως συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χωρίς να αντιμετωπίζει τον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή της ακρίβειας και του πληθωρισμού που φέρνουν σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αντί να ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και «πάγωμα» τιμών σε βασικά είδη διατροφής, επέλεξε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, που αναμένεται  να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Υπογραμμίζεται ότι δεν γίνεται λόγος για «πάγωμα» τιμών σε βασικά είδη προϊόντων, αλλά για χαμηλές αυξήσεις σε 50 προϊόντα που θα επιλέξουν τα ίδια τα σούπερ μάρκετ.

Στην πράξη το «καλάθι των 50 προϊόντων» ελάχιστα φαίνεται να διαφέρει από τις εβδομαδιαίες προσφορές που διαφημίζει κάθε αλυσίδα, με επώνυμα προϊόντα και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που κάθε φορά αλλάζουν και λειτουργούν σαν κράχτης για τους καταναλωτές. Ουσιαστικά πρόκειται για άλλη μια κίνηση εντυπώσεων από την κυβέρνηση που μέχρι σήμερα παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής τα μηνιαία άλματα στον πληθωρισμό που φέρνουν σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ανάμικτες ήταν οι αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο για αυτό το «καλάθι των 50 προϊόντων». Μεταξύ άλλων, το ΙΚΝΑ χαρακτήρισε την κυβερνητική κίνηση ως «επικοινωνιακό τέχνασμα» και κατήγγειλε φαινόμενα αισχροκέρδειας, ενώ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας βλέπει ολιγοπώλιο στον κλάδο των σουπερμάρκετ και χαρακτηρίζει το μέτρο θετικό αλλά μη επαρκές

«Εισαγόμενος» πληθωρισμός

Αναφερόμενος στα συνεχή άλματα του πληθωρισμού, ο υπουργός επιχείρησε σήμερα, για άλλη μια φορά, να απομακρύνει τις όποιες ευθύνες από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και να τις μεταφέρει αποκλειστικά στις διεθνείς εξελίξεις.

Ειδικότερα, μιλώντας για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου που «τρέχει» χωρίς φρένα, ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε να μετριάσει τις αντιδράσεις, λέγοντας πως «δεν ήταν έκπληξη το 12%. Το 5,5% είναι περίπου το φυσικό αέριο και το ρεύμα. Το 1,5% είναι η λήξη των εκπτώσεων και το υπόλοιπο είναι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και στα άλλα αγαθά». Πρόσθεσε πως «ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 10%», αναγνωρίζοντας έτσι ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο υψηλά από τον ευρωπαϊκό μ.ό.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε επίσης πως «είναι ο υψηλότερος πληθωριστικός κύκλος εδώ και πολλές δεκαετίες για όλη την Ευρώπη. Για αυτό οι κεντρικές τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια και για αυτό οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να μπορέσουμε να βγάλουμε τον χειμώνα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.