Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Διπλωματική ήττα των ΗΠΑ στο Σ.Α. του ΟΗΕ: Ρωσία, Κίνα και Ινδία μπλόκαραν το ψήφισμα κατά της ενσωμάτωσης των νέων ρωσικών εδαφών Απορρίφθηκε το αμερικανικό ψήφισμα που καταδίκαζε την προσάρτηση Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια

Απορρίφθηκε το αμερικανικό ψήφισμα που είχαν υποβάλλει οι ΗΠΑ και συνυπέγραφε η… Αλβανία (!) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητούσαν την καταδίκη της «προσάρτησης», όπως αναφέρουν, εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Όχι απλώς η Ρωσία έθεσε βέτο, αλλά οι μεγάλες πληθυσμιακές και οικονομικές δυνάμεις που συγκεντρώνουν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, η Κίνα και η Ινδία, στήριξαν την Ρωσία!

Απείχαν από την ψηφοφορία (μαζί με το μικρό αφρικανικό κράτος της Γκαμπόν που είναι αυτή την εποχή στο ΣΑ του ΟΗΕ), ενώ εκτός από τις ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και άλλες τρεις μικρές χώρες ψήφισαν υπέρ.

Η διπλωματική ήττα των ΗΠΑ αναμενόμενη, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την Ρωσία είναι ότι η Κίνα και οι Ινδία, δύο ιστορικοί μεταξύ τους εχθροί, την στήριξαν και «σφράγισαν» την συμμαχία του Συμφώνου της Σαγκάης και των BRICS.

Το κείμενο, που είχε συνταχθεί πριν από την υπογραφή της ενσωμάτωσης τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας στη Ρωσία, καταδίκαζε τα «παράνομα δημοψηφίσματα» τα οποία «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για μια τροποποίηση του καθεστώτος αυτών των περιοχών» ούτε για την «ψευδοπροσάρτησή τους» στη Ρωσία.

Καλούσε επίσης τη Μόσχα «να σταματήσει αμέσως» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και να αποσύρει «πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της» από τη χώρα αυτή.

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σαφώς ενοχλημένος από την εξέλιξη δήλωσε: «Εάν η Ρωσία εμποδίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του, θα ζητήσουμε από τη Γενική Συνέλευση, όπου κάθε χώρα διαθέτει μία ψήφο, να πει με σαφήνεια ότι είναι απαράδεκτο να επανασχεδιάζονται δια της βίας τα σύνορα», λες και έχει σημασία το Σουρινάμ ή το Πουέρτο Ρίκο ή η Νέα Ζηλανδία στην διεθνή πολιτική σκηνή…

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.