Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Σχέδιο οικονομικής εξόντωσης της Ελλάδας! Από το Βερολίνο (μέσω Βρυξελλών) με «αγάπη»

Πώς ακριβώς θα μειωθεί το χρέος στο 90% την επόμενη τετραετία;

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια οικονομική πολιτική στα μέτρα των δυνατοτήτων και των αναγκών της Ελλάδας, δανείζεται ανεξέλεγκτα όσα μπορεί και από όπου μπορεί και εκτοξεύει το χρέος σε επίπεδα που μόνο ως πρωτοφανή μπορούν να χαρακτηριστούν.

Όμως πλησιάζει η ώρα που αυτές οι αλόγιστες πρακτικές θα έχουν τραγικές συνέπειες. Τις οποίες φυσικά δεν θα πληρώσει ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε οι κομπογιαννίτικες υπουργικές επιλογές του, αλλά η κοινωνία, οι απλοί πολίτες.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποκάλυψε το σχέδιο της Κομισιόν για τη μείωση του ελληνικού και του ιταλικού χρέους, ένα σχέδιο το οποίο εννοείται ότι συντάχθηκε στο σύνολό του επί γερμανικού εδάφους και θα… σερβιριστεί μέσω Βρυξελλών.

Γράφουν οι Γερμανοί λοιπόν σύμφωνα με την DW, ότι στην μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα τεθεί εκ νέου σε ισχύ (σ.σ. είχε ανασταλεί λόγω πανδημίας) το 2024, θα προβλέπεται ένας νέος σταδιακός στόχος της τάξεως του 90% (σ.σ. μέσα σε μια τετραετία) για τις λεγόμενες χώρες υψηλού κινδύνου, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα:

«Η Κομισιόν θέλει στο μέλλον να παρακολουθεί πιο στενά τη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη αλλά και να δώσει στις εθνικές κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt από τις Βρυξέλλες, κάθε κυβέρνηση θα πρέπει στο μέλλον να συμφωνήσει με τις αρχές των Βρυξελλών ένα εξειδικευμένο, πολυετές σχέδιο μείωσης του χρέους. Η Κομισιόν προσαρμόζει έτσι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Οι Βρυξέλλες διατηρούν ανώτατο όριο χρέους το 60% του ΑΕΠ ως μακροπρόθεσμο στόχο. Ωστόσο, η Επιτροπή θέλει να εισαγάγει ένα νέο σταδιακό στόχο της τάξεως του 90% για τις λεγόμενες χώρες υψηλού κινδύνου, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα.

Αυτές οι χώρες της Ευρωζώνης δέχονται αυξημένη πίεση να προχωρήσουν σε περικοπές μέχρι να μειώσουν το χρέος τους στο 90%. Θα πρέπει να βρουν έναν βιώσιμο τρόπο μείωσης του χρέους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η Επιτροπή πιθανότατα θα παρουσιάσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Νοέμβριο. Μέχρι τώρα ήθελε να παρουσιάσει το σχέδιο στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο  πρέπει να προηγηθούν εσωτερικές συμφωνίες. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ανασταλεί από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, την άνοιξη του 2020. Έχει προγραμματιστεί να τεθεί και πάλι σε ισχύ το 2024, αλλά με μορφή που θα περιέχει νέες μεταρρυθμίσεις».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Επίδομα θέρμανσης: Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε έως 1.600 ευρώ

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το «σχέδιο σύγκλισης» θα μετατραπεί σε σχέδιο εξόντωσης, την ώρα που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πιθανόν θα ετοιμάζεται να «πηδήξει από το καράβι»  πριν αυτό πάει στα βράχια…

Όταν την τελευταία διετία η χώρα μας καταγράφει έλλειμμα, θα πρέπει την ερχόμενη τετραετία να συμβούν τα εξής: Ανάπτυξη 5% (!) ως το 2026 και η Ελλάδα θα χρειάζεται, είτε 13% πρωτογενές πλεόνασμα, είτε πληρωμή με το μαξιλάρι και 8% πρωτογενές πλεόνασμα!

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.