Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΤΙΜΕ: Η Ευρώπη δεν έχει δει τα χειρότερα ακόμα…

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του αμερικανικού περιοδικού TIME για τον χειμώνα που θα διανύσουμε, ενώ σε σχετικό άρθρο χρησιμοποιεί τον τίτλο: «Θα βαθύνει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη».

Όπως σχολιάζει ο ειδικός σε θέματα ενέργειας, Λέβελιν Κινγκ, το τέλος του τρέχοντος έτους για την Ευρώπη είναι πιθανό να είναι «ο χειρότερος χειμώνας της από εκείνον στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1945».

 

Δεκάδες εμπειρογνώμονες, ανάμεσά τους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θεωρούν πλέον την πλήρη παύση των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ένα πιθανό σενάριο. Έτσι δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα το σενάριο κάποιοι πολίτες να μην έχουν καθόλου θέρμανση, ενώ κάποιοι άλλοι θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ ζεστασιάς και φαγητού.

 

«Οι τιμές του φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 3.100 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα στα μέσα Αυγούστου, μια αύξηση 610% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως μετρήθηκε από την ολλανδική αγορά TTF. Σε αυτή την τιμή, πολλοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να λειτουργήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα» επισημαίνεται στο εν λόγω άρθρο. «Ως συνέπεια της αύξησης του κόστους των καυσίμων εισροών, οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί σχεδόν 300% το 2022, σπάζοντας ρεκόρ. Συνολικά, οι τιμές της ενέργειας είναι δέκα φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας» προστίθεται.

 

Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, γράφει η αρθρογράφος. Η ευρωπαϊκή ήπειρος απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη. Με ζεστό καιρό, ο εξοπλισμός ψύξης καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί να παράγεται από φυσικό αέριο, αιολική ή ηλιακή ενέργεια, άνθρακα, γεωθερμία, βιομάζα ή πυρηνική ενέργεια. Αντίθετα, σε κρύο καιρό – την «περίοδο θέρμανσης» – η ενέργεια αντλείται κυρίως από ορυκτά καύσιμα, ιδίως φυσικό αέριο και πετρέλαιο, επειδή τα περισσότερα συστήματα θέρμανσης εξακολουθούν να λειτουργούν με πετρέλαιο. Οπως κάθε χρόνο, η ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί επομένως δραματικά τον ερχόμενο χειμώνα, αναφέρεται στην κατακλείδα του άρθρου του περιοδικού TIME.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.