Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ταφόπλακα στη σεναριολογία για συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επιβεβαιώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις μπήκε «ταφόπλακα» στη σεναριολογία για μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, γεγονός που δημιουργεί ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό για την επόμενη ημέρα. Μια σειρά αναφορών, μάλιστα, χθες από τον πρωθυπουργό έδειξαν πως στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν επεξεργαστεί μία νέα στρατηγική για τις δεύτερες κάλπες (καθώς οι πρώτες θα γίνουν με την απλή αναλογική). Με μια ρητορική σκληρών διλημμάτων στόχος είναι να συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας το 2019, ενώ από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

 

Δίνοντας μια πρόγευση της τακτικής που θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε βέλη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Με αφορμή τα όσα έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα -μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις- τον κατηγόρησε για προσπάθεια εργαλειοποίησης του προβλήματος. Συνέχισε δε λέγοντας πως «αυτό το πραγματικό σφάλμα το οποίο έγινε ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του κ. Ανδρουλάκη. Τον βοήθησε να πορευτεί σε μία γραμμή η οποία ήταν, κατά την άποψή μου, ήδη προαποφασισμένη. Είναι μία γραμμή ρήξης με τη Νέα Δημοκρατία».

 

Ουσιαστικά το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η ρητορική περί ταύτισης της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για πολιτική τερατογένεση αν επιχειρηθεί σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Ωστόσο, φρόντισε να ρίξει «γέφυρες» στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως είναι ο κ. Ανδρουλάκης αυτός που ακολουθεί μία πολιτική η οποία τον φέρνει σε μία απόσταση από το δικό του κοινό.

 

Με τις διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να έχουν κοπεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε χθες να επιμείνει στο στόχο της αυτοδυναμίας και δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το τι σκοπεύει να πράξει αν αυτό δεν καταστεί εφικτό. Η σεναριολογία, ωστόσο, συντηρείται στα πολιτικά πηγαδάκια για το αν σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας αναζητηθεί λύση στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ή σε ένα σχήμα που θα στηριχθεί μεμονωμένα από βουλευτές άλλων κομμάτων.

 

Ο πρωθυπουργός χθες επεχείρησε να βάλει φρένο στα σενάρια, λέγοντας για τον Κυριάκο Βελόπουλο πως δεν είναι κοντά. Την ίδια στιγμή πολλαπλές αναγνώσεις για την επόμενη ημέρα των εκλογών είχε η αναφορά πως «αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Αναφορά που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό θεωρητικά όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά από το γαλάζιο στρατόπεδο, ακόμα και για τρίτες κάλπες. Στην πράξη βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολου να βρεθεί η χώρα σε μια παρατεταμένη αβεβαιότητα, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την οικονομία.

 

Με αυτά τα δεδομένα στη Νέα Δημοκρατία ρίχνουν όλο το βάρος στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για τον σχηματισμό πάση θυσία κυβέρνησης. Βέβαια, στο ενδιάμεσο πρέπει οι «γαλάζιοι» να πείσουν πως κάθε ψήφος μετρά και στην κάλπη της απλής αναλογικής.

 

 

Το τελευταίο διάστημα είχαν πάρει φωτιά τα σενάρια για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, προκειμένου να δίνεται ένα μεγαλύτερο μπόνους στο πρώτο κόμμα. Ωστόσο, μία τέτοια κίνηση κάθε άλλο παρά εύκολη θα ήταν καθώς θα έστελνε άλλωστε μήνυμα γαλάζιας ηττοπαθείς.

 

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα «ναι» στο πεδίο της οικονομίας: «Ναι» στη συνέχιση των μέτρων στήριξης για όσο διάστημα χρειαστεί, «ναι» στη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας με κοστολογημένα μέτρα και «ναι» σε ευρωπαϊκή απάντηση στο ενεργειακό.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.