Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Συνταξιούχοι: «Ψίχουλα» μας μοίρασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Για εμπαιγμό κατηγορεί τον πρωθυπουργό, ακόμα μία φορά, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, γιατί μοίρασε «ψίχουλα» στους συνταξιούχους στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τον ίδιο 1 εκατ. άνθρωποι δεν θα λάβουν τις συντάξεις τους τη νέα χρονιά.

“Άνθρακας ο θησαυρός” σχολιάζει το ΕΝΔΙΣΥ για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έκρυψε επιμελώς ότι στα ενημερωτικά σημειώματα σύνταξης οι περικοπές της εισφοράς αλληλεγγύης που αναφέρονται στη σύνταξη, θα συνεχίσουν να υφίστανται.

Το Δίκτυο τονίζει επίσης πως ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μόλις από 1,83 ευρώ έως 11 ευρώ το μήνα για περίπου στο 35% των συνταξιούχων.

Και επαναλαμβάνει ότι “έκλεψε” από τους συνταξιούχους 1,1 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσε στην 13η σύνταξη (ν.4611/19) για κάθε Μάη σημειώνοντας ότι καταργώντας την συγκεκριμένη διάταξη είναι πια στον τρίτο χρόνο της περικοπής, άρα έχει στερήσει από τους συνταξιούχους ήδη 3,3 δισ.

Η ανακοίνωση του Δικτύου έχει ως εξής

 

Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για άλλη μια φορά από το βήμα της ΔΕΘ, μοίρασε «ψίχουλα» στους συνταξιούχους. Για άλλη μια φορά προσπάθησε να τους κοροϊδέψει. Για άλλη μια φορά τους αντιμετώπισε περίπου ως… ιθαγενείς, προσφέροντάς τους «καθρεφτάκια» ως πολύ μεγάλα δώρα! Αλλά το αποτέλεσμα που προκάλεσε είναι το ίδιο:

Επίσημα,  σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα, 1 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα λάβουν αυξήσεις στις συντάξεις τους με το νέο έτος. Είναι οι συνταξιούχοι, οι εξαθλιωμένοι, που για άλλη μια χρονιά, την δωδέκατη συνεχόμενη, θα διαπιστώσουν ότι οι συντάξεις τους έμειναν στα ίδια, πετσοκομμένα επίπεδα, μετά τις σφαγιαστικές περικοπές της μνημονιακής περιόδου.

Μόνο που ειδικά φέτος, με την ακρίβεια στις τιμές των προϊόντων να καλπάζει, οι συνταξιούχοι αδημονούσαν για κάτι καλύτερο. Περίμεναν να δουν πραγματικές αυξήσεις, καθώς τις έχουν ανάγκη. Αλλά μάταια …

Εξηγούμαστε:

• Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στην ΔΕΘ ότι θα προκύψουν αυξήσεις για 1,5 εκατ. συνταξιούχους, που έχουν μικρή ή καθόλου προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις αυτές θα είναι στα επίπεδα του 6%, ίσως  και λίγο παραπάνω, ανέφερε χαρακτηριστικά. Την στιγμή που οι συνταξιούχοι χάνουν από την ανεξέλεγκτη και κερδοσκοπική ακρίβεια πάνω από 25% της αγοραστικής τους δύναμης.  Όμως, οι συνταξιούχοι χρειάζονται «εδώ και τώρα» αύξηση στο εισόδημά τους. Ο φετινός χειμώνας  αναμένεται να είναι ο χειρότερος που έχει  ζήσει η χώρα εδώ και δεκαετίες και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουν με τις ίδιες αποδοχές.

• Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στην ΔΕΘ ότι θα δοθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. πολίτες που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ανάμεσά τους, κατονόμασε και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το επίδομα θα το λάβουν όσοι εισπράττουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις έως 800 ευρώ μικτά.

• Ο κ. Μητσοτάκης, αντιλαμβανόμενος ότι βρίσκεται σε δεινή θέση, έσπευσε στην ομιλία του να καθησυχάσει τους υπόλοιπους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα λάβουν την παραμικρή αύξηση το 2023. Πρόκειται γι’ αυτό το 1 εκατ. των συνταξιούχων οι οποίοι ατύχησαν και έχουν υψηλή προσωπική διαφορά. Μια προσωπική διαφορά βέβαια, που η ΝΔ είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει… Σε αυτούς, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε αύξηση στις συντάξεις τους με έμμεσο τρόπο. Δια της ταυτόχρονης κατάργησης (από 1.1.2023) της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία Αυγούστου, που έχει στην διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, εισόδημα μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ το μήνα έχουν 906.376 συνταξιούχοι, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών, να λαμβάνει ποσά έως 1.200 ευρώ σε μηνιαία βάση. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 35% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας. Άρα, σε αυτούς τους συνταξιούχους, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε αυξήσεις με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς, οι οποίες θα κυμαίνονται από 1,83 ευρώ έως και 11 ευρώ το μήνα!

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), έχει επανειλημμένα ζητήσει πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις για το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας.  Χωρίς εξαιρέσεις. Χωρίς προαπαιτούμενα. Χωρίς κοροϊδία.
Την κοροϊδία την έζησε ο συνταξιούχος για άλλη μια φορά «στο πετσί του» με το κουτουρού μοίρασμα των δήθεν αναδρομικών της απόφασης του ΣτΕ, αλλά και της υπερφορολόγησής τους έως και 52%. Και φυσικά για τα αναδρομικά δώρων και  μνημονιακών κρατήσεων, ούτε κουβέντα ο Πρωθυπουργός της χώρας!

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων είχε προετοιμάσει τους συνταξιούχους ότι από αυτή την κυβέρνηση και από αυτόν τον Πρωθυπουργό δεν πρέπει να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες. Ας κάνουν υπομονή, ας σφίξουν τα δόντια να βγει ο χειμώνας. Η απάντησή τους θα δοθεί όταν πρέπει. Η ώρα της κάλπης πλησιάζει. Εκεί, θα διαπιστώσει η Κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  ότι δεν μπορεί  να τους κοροϊδεύει.

Όλα στην ώρα τους…
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                               Η Γ. Γραμματέας

Ν. Χατζόπουλος                                           Π. Μουρίκη

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.