Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κι όμως , όλα τα επιδόματα έρχονται στους πολίτες από την ακρίβεια – Παραδοχή Σταικούρα

Την ώρα που ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προέβη σε μια κυνική παραδοχή που δείχνει το πώς ακριβώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πολίτες αυτής της χώρας.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, επιχείρησε να καθησυχάσει σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων, λέγοντας ξεκάθαρα πως αυτό έχει διασφαλιστεί και λόγω της ανάπτυξης αλλά και εξαιτίας της καλύτερης πορείας της οικονομίας «εξαιτίας και της ακρίβειας»! Ουσιαστικά, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η ακρίβεια που βιώνουν στο πετσί τους οι πολίτες, χρηματοδοτεί ένα μέρος των επιδομάτων που επιστρέφει στη συνέχεια –με τις γνωστές… «τυμπανοκρουσίες»– η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «τα συνολικά μέτρα που εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις φέτος πλέον είναι 13,2 δισ. ευρώ. Το 80% των παρεμβάσεών μας αφορά τους λογαριασμούς στα σπίτια μας. Από αυτά τα 13,2 δισ. ευρώ αυτά που έχουν δημοσιονομικό κόστος είναι 4,3 δισ. ευρώ. Για αυτούς που καλοπροαίρετα εκφράζουν έναν φόβο μην τυχόν έχουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, διαβεβαιώνω ότι τα μέτρα που έχουν δημοσιονομικό κόστος 4,3 δισ. ευρώ δηλαδή περίπου το 2% το ΑΕΠ και έχουν διασφαλιστεί τόσο από την υψηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις -άρα μόνιμα μέτρα μπορούμε να πάρουμε- όσο και με την καλύτερη πορεία της οικονομίας εξαιτίας και της ακρίβειας».

Όλα αυτά τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα-ασπιρίνες από τη Θεσσαλονίκη, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού, που αδειάζει από προϊόντα το «καλάθι της νοικοκυράς».

Συγκεκριμένα, το πακέτο των παρεμβάσεων μπορεί ως νούμερο να ακούγεται εντυπωσιακό καθώς φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ, εν τούτοις αν αφαιρεθεί το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής περιορίζεται αισθητά, παρά τα έξτρα «πυρομαχικά» των 2,5 δισ. ευρώ που αποκτά το οικονομικό επιτελείο μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, των ταμειακών περιθωρίων που απελευθερώνει η μεγαλύτερη ανάπτυξη (7,7% στο β’ τρίμηνο) και των υπερεσόδων από τον τουρισμό (άνω των 18 δισ. ευρώ).

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.