Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κυβερνητική κοροϊδία με τα υπερκέρδη στο ρεύμα

Φθινόπωρο του 2021 ήταν όταν ξεκινούσε η συζήτηση για τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και φτάσαμε Σεπτέμβριο του 2022 για να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που περιορίζεται ακόμη να περιγράφει τον τρόπο υπολογισμού τους. Το «παιχνίδι των καθυστερήσεων» παραμένει κυρίαρχο στην πλευρά της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή είχε υποσχεθεί στις 23 Μαρτίου 2022 ότι τα υπερκέρδη αυτά θα φορολογηθούν και μάλιστα κατά 90%.

Η υπουργική απόφαση για τον υπολογισμό τους εκδόθηκε στις 5/9/2022 και εκεί πλέον αναφέρεται επισήμως ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα υπερκέρδη οι εκπτώσεις που πρόσφεραν οι εταιρείες στους πελάτες τους. Το έργο του υπολογισμού ανατίθεται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία όμως έχει εκδώσει σχετικό πόρισμα εδώ και μήνες. Ας θυμηθούμε τις βασικές φάσεις της αναζήτησης-συγκάλυψης των υπερκερδών:

● Μετά το καλοκαίρι του 2021 και την από τότε αλματώδη άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου ξεκινά συζήτηση για τα υπερκέρδη. Ο καθηγητής του ΕΜΠ Π. Κάπρος μιλά σε συνέδριο για 39% ουρανοκατέβατα κέρδη το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2021 και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες (ΕΒΙΚΕΝ) για χειραγώγηση και ολιγοπώλιο.

● Τον Φεβρουάριο του 2022 σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα καταγράφεται αλματώδης αύξηση των κερδών της ΔΕΗ για το 2021 αλλά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας παρεμβαίνει και δηλώνει δημόσια ότι η εταιρεία θα έχει μηδενικά κέρδη επειδή χορηγεί εκπτώσεις. Το μαγείρεμα ξεκινά.

● Στις 23 Μαρτίου 2022 ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στη Βουλή για «ακρίβεια Μητσοτάκη» και για υπερκέρδη 1,4 δισ. το διάστημα Ιουλίου 2021-Φεβρουαρίου 2022. Στη δική του ομιλία, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι «έδωσε εντολή στη ΡΑΕ» να υπολογίσει τα υπερκέρδη που θα φορολογηθούν κατά 90%.

● Στις 13 Μαΐου ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας ανακοινώνει ότι υπολόγισε συνολικά υπερκέρδη 927 εκατομμυρίων μεταξύ Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022. Λέει όμως ότι η κυβέρνηση θέλει από τα κέρδη αυτά να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις προς τους πελάτες.

● Στις 26 Μαΐου κατατίθεται τροπολογία στη Βουλή όπου αναφέρεται ότι πρέπει από τα υπερκέρδη να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις ως «ζημίες» για τις εταιρείες.

● Στις 21 Ιουνίου 2022, στη διάρκεια πολύωρης συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Δαγούμας λέει ότι είναι η κυβέρνηση που θα αποφασίσει τον υπολογισμό των εκπτώσεων, μιλώντας και για εταιρείες που καθυστερούν να στείλουν τα σχετικά στοιχεία. Ταυτόχρονα προκύπτει θέμα και με τα απογειωμένα κέρδη των εταιρειών που πουλούν φυσικό αέριο και ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρει ότι και σε εκείνα μπορεί να επιβληθεί φορολόγηση.

● Λίγες μέρες αργότερα, στα γραφεία της ΡΑΕ ο κ. Δαγούμας καρφώνει την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει την απόφαση να επιστραφούν τα 67 εκατομμύρια ευρώ που είχαν υπερεισπράξει οι παραγωγοί ρεύματος το 2020, στους πρώτους μήνες εφαρμογής του target model.

● Στις 22 Ιουλίου 2022 ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει τα υπερκέρδη για το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022 στα 2,2 δισ. ευρώ.

● Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει συνεχώς από τον Απρίλιο ότι τα έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών θα πάνε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις στους φουσκωμένους λογαριασμούς. Ομως η υπουργική απόφαση για τους ηλεκτροπαραγωγούς εκδίδεται μόλις προχθές, περιγράφει τη μέθοδο υπολογισμού που ήδη ακολούθησε η ΡΑΕ και της λέει να αφαιρέσει τις εκπτώσεις. Η άλλη απόφαση για το φυσικό αέριο ακόμη αγνοείται.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.