Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κατατέθηκε στη Βουλή η ΠΝΠ για την ΕΥΠ

Εν μέσω του ορυμαγδού των εξελίξεων στο σκάνδαλο των υποκλοπών, με τους βουλευτές της Ν.Δ. να «κρύβουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γρηγόρη Δημητριάδη, για να μην καταθέσουν στην Εξεταστική, αλλά και μετά το ράπισμα της Εξεταστικής του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) προς την κυβέρνηση, ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατέθεσε στη Βουλή την ΠΝΠ με τις αλλαγές για την ΕΥΠ.

Το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ, που έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις καθώς δεν πηγαίνει στην ουσία των προβλημάτων και φυσικά δεν καταργεί την τροπολογία της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία δεν έχει δικαίωμα όποιος παρακολουθείται να ενημερώνεται σχετικά μετά το πέρας της παρακολούθησης, είναι ήδη γνωστό.

Στο πρώτο άρθρο της, που αφορά τον διορισμό του διοικητή της Υπηρεσίας. προβλέπεται ότι «ο Διοικητής είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο. Διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης. Ο διορισμός διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της. Η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ. 1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου, η γνώμη παρέχεται εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, άλλως ο διορισμός ανακαλείται αυτοδικαίως».

Στο δεύτερο άρθρο για το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο διενεργούνται οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ αναφέρεται: «Ενεργεί, ύστερα από διάταξη του εισαγγελικού λειτουργού της παραγράφου 3 του παρόντος και τηρουμένων των διατάξεων του ν. 3115/2003, άρση απορρήτου επιστολών και τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας, καθώς και καταγραφή δραστηριότητας προσώπων με ειδικά τεχνικά μέσα και ιδίως με συσκευή ήχου και εικόνας εκτός κατοικίας. Η διάταξη αυτή υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από την έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών».

Η ΠΝΠ για την ΕΥΠ τύποις πρέπει να ψηφιστεί εντός 40 ημερών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μάλλον κι εδώ η κυβέρνηση λειτουργεί με τη διαδικασία του επείγοντος, καθώς θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και την Τρίτη στην Ολομέλεια.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.