Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η ΕΣΗΕΑ αξιώνει απόσυρση του άρθρου 29 και δηλώνει ότι βρίσκεται σε απεργιακή εγρήγορση

Μερική υποχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον Τύπο, που προβλέπει μείωση εργαζομένων στα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα, βλέπει η ΕΣΗΕΑ, ωστόσο επιμένει ότι θα παραμείνει σε απεργιακή εγρήγορση με βασικό αίτημα την απόσυρση του άρθρου 29.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Τύπου Γιάννης Οικονόμου δεσμεύτηκε σε σχέση με το επίμαχο άρθρο 29, ότι δεν θα αφορά τους δημοσιογράφους ενώ για τις ειδικότητες διοικητικών και τεχνικών, θα αναζητηθεί λύση κατά τη συζήτηση στη διάρκεια της διαβούλευσης.

Οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών ενώσεων, αναφέρει η ανακοίνωση, ζήτησαν με έμφαση να γίνει διαβούλευση και με τις ενώσεις, οι οποίες εκπροσωπούν τις άλλες ειδικότητες που εργάζονται στα κανάλια, υποστηρίζοντας ότι δεν θα δεχθούν νέα μείωση του αριθμού των άμεσα εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τη μεταφορά τους σε συνδεδεμένες εταιρείες ή εταιρείες παραγωγής.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Η ΕΣΗΕΑ παραμένει σε απεργιακή εγρήγορση

αξιώνοντας την απόσυρση του άρθρου 29

Σε μερική υποχώρηση προχώρησε η κυβέρνηση, μετά την καθολική επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησής μας στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Στην συνάντηση στο υπουργείο Τύπου, οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών Ενώσεων ζήτησαν την απόσυρση από το υπό διαβούλευση ν/σ για τον τύπο, του άρθρου, που κατά παραγγελία των καναλαρχών, μειώνει εκ νέου, αυτή την φορά κατά επιπλέον 100, τον αριθμό των άμεσα εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Γιάννης Οικονόμου δεσμεύτηκε σε σχέση με το επίμαχο άρθρο, το οποίο έχει θέσει τον κλάδο σε συναγερμό, ότι δεν θα αφορά τους δημοσιογράφους ενώ για τις ειδικότητες διοικητικών και τεχνικών, θα αναζητηθεί λύση κατά τη συζήτηση στη διάρκεια της διαβούλευσης. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης η νέα ρύθμιση να αφορά τους δημοσιογράφους λέγοντας, ότι θα επαναδιατυπωθεί για να είναι σαφές ότι δεν τους αφορά.

Οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών ενώσεων ζήτησαν με έμφαση να γίνει διαβούλευση και με τις ενώσεις, οι οποίες εκπροσωπούν τις άλλες ειδικότητες που εργάζονται στα κανάλια, υποστηρίζοντας ότι δεν θα δεχθούν νέα μείωση του αριθμού των άμεσα εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τη μεταφορά τους σε συνδεδεμένες εταιρείες ή εταιρείες παραγωγής.

Ο υπουργός, υπό την πίεση των επιτυχημένων απεργιακών κινητοποιήσεων και της καθολικής στήριξης του αγώνα μας από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, δηλαδή από τους πολιτικούς αρχηγούς, δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αναλυτική διαβούλευση για το σύνολο των μέτρων καθώς και  για τα κρίσιμα θέματα του Τύπου, και των σχέσεων εργασίας, που περιλαμβάνονται στο ν/σ. Τονίζουμε, επιπλέον, ότι τα μέτρα αυτά, εφόσον εφαρμοσθούν θα πλήξουν και τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, που συνεδρίασε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Οικονόμου, αποφάσισε ότι οι δημοσιογράφοι παραμένουν σε αγωνιστική απεργιακή εγρήγορση ενώ αξιώνει από την κυβέρνηση να δεσμευτεί και γραπτώς για το κρίσιμο θέμα της μείωσης του αριθμού των δημοσιογράφων, που αποτέλεσε και την αιχμή της απεργιακής κινητοποίησης.

Η ΕΣΗΕΑ, αν δεν λάβει τροποποιημένο κείμενο του ν/σ ή γραπτή διαβεβαίωση, που να ικανοποιεί τα αιτήματα των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, προσανατολίζεται, σε συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις, σε νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν από την λήξη της διαβούλευσης.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επιμένει στο αίτημα της απόσυρσης της απαράδεκτης ρύθμισης και τονίζει ότι σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κανάλια, και οι ενώσεις τους, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα για να αποτρέψουμε, περαιτέρω πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις μέσω του κατακερματισμού των εργαζομένων σε εταιρίες παραγωγής. Αν η απάντηση της κυβέρνησης είναι αρνητική, αν επιμείνει στις απαιτήσεις των καναλαρχών, η ΕΣΗΕΑ θα κλιμακώσει τον αγώνα και στα άλλα μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα διευρύνουμε το αγωνιστικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων απαιτώντας από τους ιδιοκτήτες των καναλιών αυξήσεις στις αποδοχές και μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των δημοσιογράφων, που πλήττεται βαριά από την ακρίβεια. Τους καλεί αντί να μηχανεύονται μείωση των εργαζομένων να στηρίξουν τους εργαζόμενους, που δουλεύουν σκληρά και δοκιμάζονται ακόμη σκληρότερα επί μια ολόκληρη δεκαετία.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.