Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Στα… δυο ακόμα και για τις γυναικοκτονίες

Τα κόμματα στην Ελλάδα «καταφέρνουν» να διαφωνήσουν ακόμα και για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και τις θανατώσεις γυναικών από τους συντρόφους-συζύγους τους, τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν προσλάβει χαρακτήρα χιονοστιβάδας. Μετά την ομόθυμη καταδίκη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος στα απεχθή κρούσματα έμφυλης βίας και τις δολοφονίες γυναικών, ήλθε η ώρα, κατά τα ειωθότα, της αντιπαράθεσης επί παντός του επιστητού…

Οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές έγιναν για την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας, με το μάτι στο αντίστοιχο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ειδικά για την γυναικοκτονία της Ζακύνθου, ο δράστης όχι μόνο ήταν γνωστός στις Αρχές για παλαιότερα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά είχε εκδοθεί διαταγή που του απαγόρευε να πλησιάζει το σπίτι της συζύγου-θύματός του. Το γεγονός ότι εκείνος έφτασε μέχρι τα σκαλιά του σπιτιού, όπου και σκότωσε τη σύζυγό του, αποδίδεται από ορισμένους στην αναποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία»

Η αντιπολίτευση, με προεξάρχουσα την αξιωματική, έθεσε αμέσως το θέμα της νομικής κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία». Αρχικά με ανάρτησή της η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, σημείωσε: «Να κατοχυρωθεί νομικά το έγκλημα της γυναικοκτονίας, να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για τα θύματα έμφυλης βίας, με ξενώνες, ψυχολογική στήριξη, νομική βοήθεια. Προπαντός, να αλλάξουν οι συνειδήσεις» και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επανακαταθέσει την τροπολογία, την οποία δυστυχώς έχει απορρίψει ήδη δύο φορές η κυβέρνηση της ΝΔ τον τελευταίο χρόνο». Λίγο αργότερα το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζε: «Δεν θέλουμε να μετράμε άλλα θύματα γυναικοκτονιών. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, ούτε άλλες δικαιολογίες για να μη ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα. Ζητάμε: Την άμεση νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας με την ένταξή της στον Ποινικό Κώδικα ως έγκλημα κατά των γυναικών λόγω του φύλου… Την πλήρη εφαρμογή  ΟΛΩΝ των μέτρων που προβλέπει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Την πλήρη στελέχωση των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα και την εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Απαντώντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογράμμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «ήδη από τον Οκτώβριο του 2021 έχουν συσταθεί και λειτουργούν έξι γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, πέντε στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, ενώ 1.200 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για τη διαχείριση αυτών των υποθέσεων», ενώ πηγές του υπουργείου υπογράμμιζαν ότι δεν μπορεί να κατηγορείται η Ελληνική Αστυνομία, όταν απλώς εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με κατηγορίες κατά της κυβέρνησης που εκτόξευσε η βουλευτής Κιλκίς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ειρήνη Αγαθοπούλου, η οποία έκανε λόγο για απογοητευτική στάση της κυβέρνησης της ΝΔ στα θέματα της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών.

ΠΑΣΟΚ: Καταγγελίες και καμπάνια διαβούλευσης

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε χθες καμπάνια διαβούλευσης με την κοινωνία στον ιστότοπο digitalsociety.gr, όπου θα συζητήσει με νομικούς, γυναικείες οργανώσεις, εμπλεκόμενες κρατικές αρχές κ.λπ. με σκοπό να διαμορφωθεί ένα ενιαίο και ολιστικό πλαίσιο αντιμετώπισης που δεν θα αντιμετωπίσει μόνο το θέμα της απονομής δικαιοσύνης αλλά και τις απαραίτητες δομές για τη στήριξη, την απομάκρυνση της γυναίκας από το κακοποιητικό περιβάλλον, τη στήριξη με εργασία κ.λπ. Νωρίτερα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, Νάντια Γιαννακοπούλου, έθετε το περίγραμμα των θέσεων του κόμματός της για το οξύ αυτό ζήτημα: «Η αντίδραση όλων μας, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση της κοινωνίας αποτελεί προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Όταν τρεις γυναίκες δολοφονούνται σε λίγες μέρες από τους συντρόφους τους, μας αφορά όλους. Όταν γυναίκες και ανήλικα κορίτσια παρενοχλούνται σεξουαλικά ή και βιάζονται, μας αφορά όλους, την κοινωνία μας, την αντίδραση της οργανωμένης Πολιτείας. Η σιωπή και η αδράνεια δεν είναι λύση. Όλοι μαζί ας ενεργοποιηθούμε χωρίς κανένα εφησυχασμό για να βάλουμε τέλος στην κτηνωδία».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.