Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

“Σφαγή” στο πρόγραμμα ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή

Δε θα …αλλάξει τελικά συσκευή η πλειονότητα των πολιτών που υπέβαλλαν αίτηση για ένταξη στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», καθώς βάσει των οριστικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο, από τις 879.026 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα, μόνον οι 151.450 κατατάσσονται στις «οριστικά επιλέξιμες», ενώ και αυτοί όπως φαινεται θα αγοράσουν κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες στο τέλος του καλοκαιριού.

 

Για ακόμα μία «επιτελική διάψευση» και μία «επικοινωνιακή φούσκα» κάνουν λόγο σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα σημειώνοντας πως από την πρώτη εξαγγελία του προγράμματος από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτακη στις 7 Ιανουαριου πέρασαν επτά μήνες και τελικώς οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα.

 

Οι δύο τομεάρχες προσθέτουν ότι στην κυβέρνηση «αξίζουν συγχαρητήρια και για το γεγονός ότι στο σύνολο της χώρας είναι επιλέξιμη μόλις 1 στις 6 αιτήσεις (στην Αττική λιγότερες από μία (1) στις 10)», ενώ υπογραμμίζουν πως «κρατάμε βέβαια σοβαρές επιφυλάξεις για το ποια θα είναι η τελική απορρόφηση του προγράμματος, καθώς η χρηματοδότηση, ακόμα και για τους πιο ευάλωτους, δεν υπερβαίνει το 50%. Αναφορικά με τους καταλόγους των οριστικά επιλέξιμων για επιδότηση νοικοκυριών, οι βουλευτές τονίζουν ότι από τις αρχικές δηλώσεις που έκαναν λόγο για 300.000 τελικώς κόπηκαν οι μισοί.

 

«Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα θέματα εξοικονόμησης αριστεύει εδώ και 3 χρόνια που κρατάει παγωμένο το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, ενώ το 2019 είχε προϋπολογισμό και προ-εντάξεις έργων, και δεν έχει ξεκινήσει κανένα πρόγραμμα εξοικονόμησης για τις επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα εξάλλου φαίνονται και στο Εξοικονομώ όπου οι πληρωμές για το πρόγραμμα του 2020 είναι ελάχιστες, το 2021 το πρόγραμμα ουσιαστικά δεν προκηρύχθηκε και το 2022 δεν έχει ακόμη εντάξεις έργων, παρά το ότι υπάρχουν πόροι που λιμνάζουν στο Ταμείο Ανάκαμψης», καταλήγουν.

 

Υπενθυμίζεται ότι για όσους απέκτησαν το πολυπόθητο voucher της επιδότησης συσκευών, οι αγορές με τη χρήση του μπορούν να γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης αγορών), ενώ δυνατότητα επιστροφών/ακυρώσεων συναλλαγών μπορούν να πραγματοποιούνται έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.