Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο ραδιοφωνικός «Αλλάχ» του Νίκου Γούναρη Μια ανέκδοτη, ραδιοφωνική ηχογράφηση σε ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια του Νίκου Γούναρη

Χωρίς ιδιαίτερη επετειακή αφορμή, σήμερα «ταξιδεύουμε» στα μέσα της δεκαετίας του ’50 και ακούμε μια ανέκδοτη ηχογράφηση, ενός από τα σπουδαιότερα τραγούδια του Νίκου Γούναρη.

Ήταν 2 Οκτωβρίου του 1954 όταν ο Νίκος Γούναρης και η Ορχήστρα του Λυκούργου Μαρκέα μπήκαν στο studio για να ηχογραφήσουν τον περίφημο «Αλλάχ», σε μουσική και στίχους του Γούναρη, που κυκλοφόρησε τότε σε δίσκο γραμμοφώνου Columbia (DG-7099). Ένα τραγούδι που αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, την εγκυρότερη πιστοποίηση των φωνητικών δυνατοτήτων, αλλά και της κιθαριστικής δεινότητας του Νίκου Γούναρη.

Λίγο καιρό μετά, ο «Αλλάχ» ηχογραφήθηκε στα παλιά στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με την ορχήστρα του Κώστα Κανούλα και τον Νίκο Γούναρη να τραγουδά και να παίζει κιθάρα. Η ηχογράφηση αυτή, διάρκειας έξι λεπτών και σαρανταεπτά δευτερολέπτων, που και μόνο για την ερμηνεία του Νίκου Γούναρη χαρακτηρίζεται ως ανεκτίμητο ντοκουμέντο, μεταδόθηκε, τότε, από τις συχνότητες του ΕΙΡ.

Πολλά χρόνια μετά, ο «δαιμόνιος» «ανασκαφέας» Σιδερής Πρίντεζης ανακάλυψε τον ραδιοφωνικό «Αλλάχ», σε μια παλιά ταινία στο πλούσιο αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τον παρουσίασε στις 30 Μαΐου 2009 στην εκπομπή του στο Δεύτερο Πρόγραμμα, στο πλαίσιο του εορτασμού των εβδομήντα χρόνων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.