Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πολίτες προς εφορία: Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω…

Τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 800.093 άτομα ή 20,28% με το συνολικό αριθμό των οφειλετών να εκτινάσσεται ξανά πάνω από τα 4 εκατ. και να διαμορφώνεται σε 4.744.758 από 3.944.665 που ήταν τον Απρίλιο. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το πρώτο πεντάμηνο του έτους δείχνουν ότι τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν σε 4,037 δις. ευρώ οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν σε 3,773 δις. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 καθώς το Μάιο οι φρέσκες φορολογικές οφειλές «φούσκωσαν» κατά 270 εκατ. ευρώ.

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία έχουν ανέλθει σε 112,537 δις. ευρώ εκ των οποίων 25,482 δις. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης με αποτέλεσμα το καθαρό χρέος να διαμορφώνεται σε 87,056 δις. ευρώ.

Από τους 4.744.758 οφειλέτες, οι 1.975.739 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων ενώ για 1.364.368 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών. Οι εισπράξεις «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών έφθασαν στο πρώτο πεντάμηνο τα 761 εκατ. ευρώ ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2021 είχαν ανέλθει σε 661 εκατ. (αύξηση κατά 15,1%). Στο μεταξύ με «άδεια χέρια» φεύγουν επτά στους δέκα φορολογούμενους που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ αμφισβητώντας αποφάσεις επιβολής φόρων και προστίμων της φορολογικής διοίκησης.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το πρώτο πεντάμηνο του έτους δείχνουν ότι μόνο το 27% των φορολογούμενων ή λιγότεροι από τρεις στους δέκα δικαιώθηκαν μερικώς ή ολικώς γλιτώνοντας από την πληρωμή φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων χιλιάδων ευρώ που τους είχαν επιβάλλει τα ελεγκτικά κέντρα και οι ΔΟΥ για φορολογικές παραβάσεις. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που είχαν προσφύγει στη ΔΕΔ έφυγαν με «άδεια χέρια» καθώς οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν.

Μάλιστα το 38,95% των αποφάσεων που απορρίφθηκαν από την ΔΕΔ προσβλήθηκαν στα διοικητικά δικαστήρια στα οποία προσέφυγαν οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 4.043 υποθέσεις που εξέτασε η ΔΕΔ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, έκανε δεκτές εν μέρει ή εν όλω 1.115 υποθέσεις, 2.471 υποθέσεις απορρίφθηκαν ενώ για 451 υποθέσεις έληξε η προθεσμία για την εξέτασή τους και σιωπηρώς απορρίφθηκαν.

Γιατί ακυρώνονται πρόστιμα της Εφορίας

Πάντως τα τελευταία χρόνια ο  αριθμός των φορολογούμενων που δικαιώνονται από την ΔΕΔ έχει αυξηθεί με αρμόδιους παράγοντες να αποδίδουν την εξέλιξη αυτή:

  1. Στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις των ετών 2000-2016 με τις οποίες παρατάθηκαν πέραν της πενταετίας οι προθεσμίες παραγραφής χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων.
  2. Σε λάθη και παραλείψεις των ελεγκτικών υπηρεσιών  που καταλογίζουν τα ποσά των φόρων και των προστίμων. Πολλές αποφάσεις που δικαιώνουν τους φορολογούμενους αφορούν την επιβολή  αυτοτελών προστίμων από 100 έως 500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Όπως διαπιστώνει η ΔΕΔ οι  τροποποιήσεις που δηλώθηκαν αφορούν πληροφοριακού χαρακτήρα στοιχεία που δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα των δηλώσεων, δηλαδή δεν μειώνουν ή δεν αυξάνουν τα ποσά των φόρων που έχουν προκύψει με τις αρχικές δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι για να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή οι φορολογούμενοι, πρέπει πρώτα να καταβάλλουν το 50% των ποσών που τους βεβαίωσε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Μοναδική περίπτωση να αποφύγει κανείς το 50% είναι να δώσει επαρκή στοιχεία στην ΔΕΔ, τα οποία να δικαιολογούν την αναστολή καταβολής για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών πρέπει να εγκρίνει το αίτημά τους.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.