Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ορθάνοιχτος ο φάκελος της Novartis!

Παραμένουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών Γεωργιάδης – Αβραμόπουλος για τα «αδιευκρίνιστα ποσά» στους λογαριασμούς τους

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών παραμένουν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Αβραμόπουλος για τα «αδιευκρίνιστα ποσά» στους λογαριασμούς τους, αφού, σύμφωνα με ανώτατες δικαστικές πηγές, ο φάκελος με τα σχετικά στοιχεία έχει σταλεί πλέον από την Οικονομική Εισαγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ο ρόλος του κατηγόρου, που προσπάθησαν να αποκτήσουν στην υπόθεση Novartis, ισχυριζόμενοι ότι ήταν θύματα σκευωρίας, δεν ευδοκίμησε, και τώρα οι δύο πρώην υπουργοί Υγείας πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για «αδιευκρίνιστα ποσά» ύψους 150.374 ευρώ και 908.165 ευρώ, αντίστοιχα, τα οποία βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την αμετάκλητη απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, της Ελένης Τουλουπάκη, των εισαγγελέων, εκδοτών και των δημοσιογράφων, η οποία επέφερε την κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος περί σκευωρίας Novartis. Επιπρόσθετα, υπενθυμίζει στους πάντες πως η δικογραφία της Novartis, με εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, μπορεί να αρχειοθετήθηκε ποινικά, αλλά η υπόθεση δεν έκλεισε και το παραμικρό νέο στοιχείο θα μπορούσε να κάνει τους φακέλους να ανοίξουν ξανά, έστω και από διαφορετικό δρόμο.

Όπως αποκάλυψαν η δημοσιογράφος Μαίρη Μπενέα και η ιστοσελίδα «Δικογραφίες», το Σάββατο, ο φάκελος με τα «αδιευκρίνιστα ποσά» που εντοπίστηκαν στους λογαριασμούς των κ. Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Καψιμάλη στην ΑΑΔΕ, ώστε να ερευνηθεί αν προκύπτουν φορολογικές παραβάσεις. Όπως διευκρίνισαν ανώτατες δικαστικές πηγές, «η έρευνα από την Οικονομική Εισαγγελία δεν απέδωσε ποινική εμπλοκή των δύο πρώην υπουργών Υγείας της Ν.Δ., καθώς δεν διαπιστώθηκε σύνδεση των χρημάτων με τη Νοvartis. Γι’ αυτό και αρχειοθετήθηκε η υπόθεση τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται, σε φορολογικό πεδίο πλέον, καθώς μπορεί να προκύψουν φορολογικές παραβάσεις που δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της Οικονομικής Εισαγγελίας, αλλά είναι στη δικαιοδοσία του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος μπορεί να το ελέγξει».

Άρνηση των ελληνικών Αρχών να δεχθούν στοιχεία και συνδρομή εξ Αμερικής

Εδώ, βέβαια, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η αδυναμία να διαπιστωθεί σύνδεση μεταξύ των συγκεκριμένων λογαριασμών και της Novartis ίσως οφείλεται στην άρνηση των ελληνικών Αρχών να δεχθούν τόσο τα αμερικανικά στοιχεία στη Βιένη, όσο και μετέπειτα την αμερικανική συνδρομή στις σχετικές έρευνες.

Αν η ελληνική πλευρά σε οποιαδήποτε φάση είχε αποδεχθεί αυτή την αμερικανική συνδρομή, ίσως το αποτέλεσμα αυτών των ερευνών, από τα οποία δεν προέκυψαν στοιχεία που να συνδέουν τους λογαριασμούς των υπουργών με τη Novartis, να ήταν διαφορετικό.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως, αμέσως μετά την αρχειοθέτηση των υποθέσεων των δύο υπουργών, όταν οι ίδιοι πανηγύριζαν και προσπαθούσαν να πείσουν πως τα «αδιευκρίνιστα ποσά» σχεδόν αποδείκνυαν ότι δεν είχαν καμιά σχέση με το σκάνδαλο Novartis, η «δημοκρατία» επανειλημμένα είχε αναρωτηθεί για ποιον ακριβώς λόγο αυτά τα ποσά δεν πήγαν για φορολογικό έλεγχο, κάτι το οποίο τελικά φαίνεται ότι έγινε, μετά την άνοιξη του 2021.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.