Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Νομίζει ότι δεν καταδικάστηκε ο Λιγνάδης, και κάνει προκλητικές δηλώσεις έξω απ’ τη φυλακή

Την πύλη εξόδου των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε χθες το μεσημέρι ο Δημήτρης Λιγνάδης, μια μέρα αφότου καταδικάστηκε για τον βιασμό δύο ανηλίκων, αφού το δικαστήριο έκρινε πως πρέπει να παραμείνει εκτός φυλακής μέχρι την έφεση.

Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέβαλε την εγγύηση των 30.000 ευρώ, που του επιβλήθηκε ως όρος μαζί με τον όρο της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα τρεις φορές τον μήνα και της απαγόρευσης εξόδου απ’ τη χώρα.

Κατά την έξοδό του μάλιστα, έχοντας στο πλευρό του τον Αλέξη Κούγια που τον υπερασπίστηκε στη δίκη, έκανε και τις πρώτες δηλώσεις.

«Ενάμιση χρόνο παίζανε μόνοι τους μπάλα, τώρα δικαιούμαι να μιλάω κι εγώ» δήλωσε έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου έμεινε τους τελευταίους μήνες μετά τη μεταγωγή του απ’ την Τρίπολη τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι η Δικαιοσύνη θα παρασυρθεί, όπως και δεν παρασύρθηκε για όλες αυτές τις κατηγορίες που αντιμετώπιζα, όπως ίσως παρασύρθηκε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας», είπε ο Δ. Λιγνάδης. «Πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της περιπέτειας, στο Εφετείο, θα δικαιωθώ πλήρως και θα αποκατασταθεί η αλήθεια», πρόσθεσε και ευχαρίστησε τον Αλ. Κούγια για τις υπηρεσίες του.

«Θέλω, και τον παρακαλώ πολύ να μην το θεωρήσει ούτε φιλοφρόνηση, ούτε διαφήμιση, ούτε τίποτα, να ευχαριστήσω απ’ την ψυχή μου τον Αλέξη τον Κούγια και τους συνεργάτες του, ο οποίος με μεγάλη αυταπάρνηση και παίρνοντας μια στάση απέναντι σε πολλούς με βοήθησε και με βοηθάει σ’ αυτό το δύσκολο μονοπάτι. Είμαι πολύ τυχερός που τον γνώρισα και ως άνθρωπο και ως δικηγόρο», είπε, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται ο ίδιος πίσω απ’ τις χυδαίες προσβολές, τις αλλοπρόσαλλες κατηγορίες και τα αυταπόδεικτα ψέματα της υπεράσπισης μέσα και έξω απ’ το δικαστήριο.

Το δικαστήριο χθες μετά την καταδίκη του 58χρονου καλλιτέχνη αποφάσισε με πλειοψηφία 4 προς 3 ότι στο πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης του, με την επιβολή περιοριστικών όρων και χρηματικής εγγύησης. Η μειοψηφία του δικαστηρίου , δύο ένορκοι και μία δικαστής, έκρινε ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί στον καλλιτέχνη αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Πάντως για την απόφαση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, αλλά και σε μέρος του πολιτικού κόσμου, ήδη παρενέβη η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ. Η ανώτατη δικαστικός με επείγουσα παραγγελία της ζήτησε να της διαβιβαστούν άμεσα τα πρακτικά και η χθεσινή απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη προκειμένου να μελετηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Κούγια

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Κούγια ξέσπασε στη σκιά της αποφυλάκισης του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Με μια εμπρηστική ανακοίνωση, ο Αλέξης Κούγιας, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. λέγοντας πως στελέχη του «παραβαίνουν τον όρκο τους με ταπεινού επιπέδου δηλώσεις και ανακοινώσεις» και την Κουμουνδούρου να απαντά άμεσα και να θέτει ένα ερώτημα στον συνήγορο υπεράσπισης του καταδικασθέντα Δ. Λιγνάδη, για δύο βιασμούς ανηλίκων: «Τίνος το πολιτικό παιχνίδι παίζει;».

Λίγες ώρες μετά την απόφαση για αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη από το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια εκδόθηκε ανακοίνωση-δήλωση του ποινικολόγου που επικρίνει τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών του και μεταξύ άλλων αναφέρει πως «… η Δικαιοσύνη αποφάσισε εφαρμόζοντας ένα νόμο και συγκεκριμένα το άρθρο 497 παράγραφος 8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον οποίο μόνο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, δεν υπήρχε στον προηγούμενο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και το οποίο άρθρο διατάσσει τους Δικαστές και τα Δικαστήρια να αποφασίζουν υποχρεωτικά την αναστολή εκτελέσεως της ποινής όταν ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε:

  1. έχει μόνιμη και γνωστή κατοικία στην Ελλάδα,
  2. δεν είναι ύποπτος φυγής,
  3. δεν έχει προετοιμάσει τη φυγή του στο εξωτερικό,
  4. δεν είναι φυγόποινος,
  5. δεν είναι φυγόδικος,
  6. δεν έχει καταδικαστεί για κακούργημα και
  7. δεν υπάρχει φόβος να διαπράξει, εάν μείνει ελεύθερος, εγκλήματα».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Αλ. Κούγια

Οι ισχυρισμοί του Αλ. Κούγια απαντήθηκαν άμεσα από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Κούγιας το άρθρο 497 παρ. 8 του ΚΠΔ ισχύει σήμερα ακριβώς όπως ίσχυε από το 2010, πριν δηλαδή από την μεταρρύθμιση του 2019» σημειώνει αρχικά το κόμμα της Κουμουνδούρου και συνεχίζει θέτοντας ένα ερώτημα: «Μετά την υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε, ότι ο κ. Λιγνάδης είναι δήθεν θύμα πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ και την καταδίκη για 2 βιασμούς ανηλίκων, το ερώτημα που γεννάται είναι για ποιόν λόγο προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη; Τίνος το πολιτικό παιχνίδι παίζει;».

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, μετά από πέντε μήνες και τριάντα συνεδριάσεις, επέβαλε την ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά συγχώνευση στον Δημήτρη Λιγνάδη, κρίνοντάς τον ένοχο για δύο βιασμούς ανηλίκων και χωρίς να δίνει ελαφρυντικά.

Το Δικαστήριο, λίγο αργότερα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν δύο ένορκοι και η εκ δεξιών σύνεδρος) να δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση του με αποτέλεσμα ο Δ. Λιγνάδης να βρεθεί εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους: Aπαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, παρουσία στο αστυνομικό τμήμα κάθε 1η, 10η και 20η του μήνα και την καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ εώς 28 Ιουλίου.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.