Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κι όμως η Ρωσία κερδίζει από τον πόλεμο – Πλεόνασμα-ρεκόρ δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας

Το πλεόνασμα του ρωσικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ των 70,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχοντας ως «όπλο» την εκτίναξη των εσόδων από τις εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων. Τα στοιχεία που παρουσιάζει η Τράπεζα της Ρωσίας φανερώνουν πως το Κρεμλίνο κατόρθωσε να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει πως το πλεόνασμα της Ρωσίας ήταν το μεγαλύτερο τουλάχιστον από το 1994, επικαλούμενο τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Το «σωσίβιο»

Οι θετικοί δείκτες για τη Ρωσία προέκυψαν από την κατάρρευση των εισαγωγών λόγω των κυρώσεων. Για τους πρώτους έξι μήνες του 2022, το πλεόνασμα έφτασε τα 138,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Οι εξαγωγές ήταν 153,1 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, ελαφρώς μειωμένες από 166,4 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης, στα 72,3 δισ. δολάρια από 88,7 δισ. δολάρια.

Ανέβηκε και το ρούβλι

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πλεόνασμα διευρύνθηκε τον Ιούνιο σε περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια από 14 δισεκατομμύρια δολάρια που υπολογίζονταν τον Μάιο. Η Τράπεζα της Ρωσίας δεν αναλύει τα μηνιαία στοιχεία, αλλά τα στοιχεία μπορούν να εκτιμηθούν αφαιρώντας αριθμούς από προηγούμενες αναφορές.

Μετά την εισβολή, η Ρωσία σταμάτησε να δημοσιεύει λεπτομερή στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, αλλά οι ροές μπορούν να εκτιμηθούν από τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι χώρες εταίροι. Τον Μάιο, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι εισαγωγές είχαν σταθεροποιηθεί με πέντε χώρες να αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του εμπορίου της Ρωσίας, καθώς η οικονομία προσαρμόστηκε και οι επιχειρήσεις άρχισαν να βρίσκουν νέες διαδρομές για αποστολές.

Το αυξανόμενο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σε συνδυασμό με αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων που περιορίζουν τη ζήτηση για συνάλλαγμα, βοήθησαν να γίνει το ρούβλι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.