Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Γάλα με δελτίο : Τραγική η κατάσταση σε αγορά και κοινωνία

Αντιμέτωποι με ανατιμήσεις κάθε εβδομάδα είναι οι καταναλωτές, αλλά και οι επαγγελματίες με βάση τους τιμοκαταλόγους που παίρνουν από τους προμηθευτές τους. Την ίδια ώρα, ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για ελλείψεις σε βασικά είδη ανάγκης, ενώ από τις εφιαλτικές εκτιμήσεις δεν αποκλείεται για τα επόμενα χρόνια ακόμα και το δελτίο στο γάλα. Οι συνέπειες που έχουν προκύψει προκειμένου να εξαλειφθούν, θα χρειαστεί τουλάχιστον ενεργώς μια τριετία με πενταετία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έχουμε ανεπάρκεια τροφίμων. Θα αγοράζουμε με το δελτίο γάλα; Θα συμβεί αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο OPEN ο καθηγητής Οικονομικών, Ξενοφών Βεργίνης.

 

Ήδη, έμποροι μιλούν για πρόβλημα στην αγορά, αφού θα πρέπει να κατοχυρώνουν βασικές πρώτες ύλες, όπως το γάλα, από τους προμηθευτές τους.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, Ώρα Ελλάδος ο ζαχαροπλάστης Μιχάλης Τσατσούλης, «θα πρέπει να έχω πάρει πρώτα τον προμηθευτή μου του γάλακτος, να έχω κατοχυρώσει σίγουρα 100 -200 λίτρα γάλακτος, φρέσκου γάλακτος, έτσι ώστε μετά να παραγγείλω και τις πρώτες ύλες για το παγωτό».

3 στους 4 κοιτούν μόνο τις τιμές και όχι την ποιότητα

 

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, ενώ μειώνουν τα προϊόντα που αγοράζουν ενώ και οι έμποροι μιλούν για εβδομαδιαίες ανατιμήσεις.

 

«Οι ανατιμήσεις είναι εβδομάδα με τη βδομάδα. Ο κάθε προμηθευτής θα μας πει κάθε εβδομάδα που θα τον πάρουμε και άλλες τιμές, ανεβασμένες» εξηγεί ο κ. Τσατσούλης.

 

Η ακρίβεια «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα και έχει οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, αφού οι περισσότεροι κοιτούν τις τιμές στο ράφι και όχι την ποιότητα..

 

«3 στους 4 καταναλωτές, περίπου το 74%, αγοράζει με κριτήριο μόνο την τιμή. Η ενέργεια τρώει από το διατιθέμενο εισόδημα, σε μέσους όρους το 17%», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης, Αντώνη Μακρή.

 

Στο μεταξύ κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία μπαίνει πλαφόν στο κέρδος των εταιρειών που πωλούν ηλεκτρικές συσκευές. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε βροχή καταγγελιών για αυξήσεις τιμών σε κλιματιστικά και ψυγεία, ενόψει του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Όσες επιχειρήσεις βρεθούν να αισχροκερδούν, απειλούνται με βαριά πρόστιμα, ενώ δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.