Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μπαλάκι η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας – Η ΡΑΕ κάνει πάσα στην κυβέρνηση

Αιχμές κατά των διαχειριστών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και του υπουργείου Περιβάλλοντος άφησε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιος Δαγούμας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον φάκελο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο 8μηνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, δήλωσε ότι η Αρχή βρίσκεται σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Έχουμε κοινοποιήσει το σύνολο στοιχείων για τα τιμολόγια ανά τάση, με δικαστικό επιμελητή, την περασμένη Παρασκευή», είπε, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει τις εναρμονισμένες πρακτικές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Αναφερόμενος δε στη νομοθετική ρύθμιση για την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη, είπε ότι αναμένει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της. Όπως σημείωσε, πάντως, η πρόταση της ΡΑΕ ήταν διαφορετική: αντί της κατάργησης να αποτυπώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ιστοσελίδα του κάθε προμηθευτή.

Όπως είπε, η ΡΑΕ προχωρά στη δημιουργία βάσης δεδομένων για τη λιανική αγορά ρεύματος, στην οποία θα καταγράφονται αναλυτικά οι χρεώσεις (βασικές χρεώσεις και ρήτρες όσο υπάρχουν, επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, πάγια, εγγυήσεις, εκπτώσεις, περίοδος καταμέτρησης, όγκος κατανάλωσης, ακόμη και τα δημοτικά τέλη) για κάθε καταναλωτή ξεχωριστά.

«Ρωτήστε το υπουργείο…»

Επίσης, ο Αθανάσιος Δαγούμας άσκησε έντονη κριτική τόσο προς το υπουργείο όσο και προς τους Διαχειριστές για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Ρωτήστε το υπουργείο γιατί δεν έχει υιοθετήσει την εισήγηση της ΡΑΕ να επιστραφούν 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης», είπε ο επικεφαλής της ΡΑΕ, που εξέφρασε τη διαφωνία του στην τροπολογία με την οποία καταργείται η πιστοποίηση που έχει παράσχει η ΡΑΕ στους διαχειριστές των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και τόνισε ότι θα στείλει τον φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, διαφώνησε με τη ρύθμιση που επιβάλλει την επανυποβολή του συνόλου των φακέλων για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας η οποία, όπως υποστήριξε, λειτουργεί υπέρ μελετητών, συμβούλων και ακαδημαϊκών που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Τόνισε πάντως ότι η μείωση στην χονδρεμπορική τιμή και η φορολόγηση των υπερκερδών είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, ο πρόεδρος της ΡΑΕ απέρριψε το αίτημα του Διαχειριστή για αύξηση του επιτρεπόμενου εσόδου και αιτιολόγησε την απόφαση της ΡΑΕ με την οποία καθορίστηκε η απόδοση των κεφαλαίων του ΑΔΜΗΕ για το 2022 στο 6,1% (έναντι 7,5% που ήταν η αρχική πρόταση του ΑΔΜΗΕ και 5,57% το 2021) με το σκεπτικό ότι έχει μειωθεί η φορολογία, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αν αυξηθεί στο μέλλον το κόστος δανεισμού να υπάρξει αναθεώρηση προς τα πάνω.

«Θέλουμε να γίνονται επενδύσεις, αλλά δεν θέλουμε να χαρίζονται χρήματα. Ο ΑΔΜΗΕ θα πάρει 6,1% και θα πει ευχαριστώ. Αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, να το πει», σημείωσε.

Αναφερόμενος δε στον ΔΕΔΔΗΕ, επισήμανε:

«Ζητούμε συνεργασία για τον καθορισμό των αποζημιώσεων των καταναλωτών σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Αν δεν θέλουν, θα το επιβάλουμε. Ο καταναλωτής πρέπει να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια».

Επίσης, ανήγγειλε κυρώσεις στον ΔΕΔΔΗΕ συνολικά για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών. «Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, δεν απαντούν στα παράπονα των καταναλωτών που υποβάλλονται στη ΡΑΕ και λάβαμε τη θρασύτατη απάντηση ότι έχουν δικό τους εργαλείο παραπόνων», είπε.

«Υπερβολικές απαιτήσεις»

Ο Αθανάσιος Δαγούμας έβαλε κατά των διαχειριστών δικτύων, αλλά και των επενδυτών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέγοντας ότι θέλουν και εγγυημένες και υψηλές αποδόσεις.

«Υπάρχει μια υπερβολή, δεν είναι φυσιολογικά αυτά τα πράγματα. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτάσσει σαφείς ρόλους για τους Διαχειριστές και τον Ρυθμιστή. Οι Διαχειριστές έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οφείλουν να υλοποιούν το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και να παρέχουν (και να βελτιώνουν) τις υπηρεσίες τους».

Ασφάλεια εφοδιασμού και ρωσικό αέριο

Ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναφέρθηκε και στην ασφάλεια εφοδιασμού σε ενέργεια. Όπως είπε, στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου.

Στην περίπτωση αυτή το σύστημα δεν θα μπορεί να ικανοποιεί συνδυαστικά και την εσωτερική ζήτηση και τη ζήτηση από γειτονικές χώρες που είναι σε πολύ πιο δύσκολη θέση και προσβλέπουν στην υποστήριξη από τη χώρα μας.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.