Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Έρευνα: «Κίτρινη κάρτα» από τους πολίτες στην κυβέρνηση

Μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται ότι όλα τα κάνει καλά, αλλά οι πολίτες μάλλον της βγάζουν «κίτρινη κάρτα» σχεδόν σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς της.

Αυτό αποδεικνύει η έρευνα των Metron Analysis και διαΝΕΟσις, για λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, που δείχνει ότι συντριπτική πλειονότητα των πολιτών πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ενώ τουλάχιστον οι μισοί κρίνουν ότι τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η ακρίβεια και η οικονομία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.005 πολιτών, ηλικίας άνω των 17 ετών, το 60,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή κινείται σε λάθος κατεύθυνση το 66,9 % θεωρεί ότι ο κόσμος κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Είναι σημαντικό ότι 9 στους 10 ερωτηθέντες αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή και ότι αυτή οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Επίσης, στο ερώτημα ποιος είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 53,2% πως είναι οι εθνικές κυβερνήσεις και μόλις ένας στους τρεις λέει «εμείς, οι πολίτες».

Σε υψηλό ποσοστό τάσσονται υπέρ της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (71%) και ζητούν να διατεθούν πόροι προς αυτή την κατεύθυνση, το 60% αντιτίθεται στη χρήση πυρηνικής ενέργειας που έχει παραχθεί από γειτονικές χώρες, ενώ θεωρούν ότι ούτε η ελληνική πολιτεία ούτε η Ε.Ε. κάνουν αρκετά για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, πέρα από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, που ήταν και το κύριο θέμα της έρευνας που παρήγγειλε το αρμόδιο υπουργείο, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή: Αντιλήψεις, Απειλές και Προκλήσεις για μια Νέα Περιβαλλοντική Κουλτούρα», οι πολίτες δείχνουν την κυβέρνηση και τις πολιτικές στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, καθώς το πλήγμα από την ενεργειακή κρίση, το κόστος ζωής και την ακρίβεια είναι πράγματι βαρύ.

Στην ερώτηση ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, απαντούν:

  • ακρίβεια: 25,9%
  • οικονομία: 24,3%

Ενώ στην αντίστοιχη ερώτηση, για τον πλανήτη συνολικά, τα σημαντικότερα προβλήματα, απαντούν:

  • καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος 17%
  • περιφερειακές συγκρούσεις 13,6%
  • κλιματική αλλαγή 13,1%
  • ακρίβεια 11,1%
  • φτώχεια και ανισότητες 8,9%
  • οικονομία 8,1%

Και οι υποσχέσεις του υπ. Πολιτικής Προστασίας

Έπειτα από όλα τα παραπάνω, το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας υπόσχεται δράσεις όπως: Νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών, αναδιάρθρωση του συστήματος εθελοντισμού, εκπαίδευση στελεχών, αύξηση ετοιμότητας πολιτών και οικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Και ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης, αναφέρει στη δήλωσή του:

«Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για μια νέα κατανόηση του «τι ζητούν οι πολίτες» από το νέο Υπουργείο, αλλά και των προθέσεών τους για μια πιο ενεργή εμπλοκή στα ζητήματα αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Ένας νέος διάλογος ξεκινά με την κοινωνία, ώστε οι πολιτικές μας να μη διαμορφώνονται εν κενώ, χωρίς ουσιαστική ανατροφοδότηση, χωρίς να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες» και εκτιμά ότι η «πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα θα αποτελέσει έναυσμα για μια νέα Πολιτική Προστασία στη χώρα μας, σύγχρονη, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της εποχής και ουσιαστικά “συντονισμένη” με τις προσδοκίες των πολιτών».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.