Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Έκρηξη των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα! Έρχεται οικονομική καταστροφή

Στο 4,4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Έκαναν την Ελλάδα παγκόσμια πρωταθλήτρια χρέους

Αναταραχή στα ομόλογα της ευρωζώνης προκάλεσε η απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αλλά και του σήματος που έστειλε για ακόμη μία αύξηση (ίσως και 50 μονάδες βάσης) τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων ύστερα από 11 χρόνια.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 4%, φτάνοντας έως και 4,4%, στον απόηχο της ανακοίνωσης της κεντρικής τράπεζας. Πρόκειται για αύξηση 12 μονάδων βάσης μέσα σε ένα 24ωρο, η οποία οδηγεί την απόδοση στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020. Το spread αγγίζει τις 290 μονάδες βάσης, κοντά σε υψηλό 26 μηνών.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν σε αυξήσεις και στα επιτόκια δανείων που χορηγούν οι τράπεζες, πλήττοντας χιλιάδες δανειολήπτες που ήδη αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες υποχρεώσεις τους και στην «έκρηξη» των τιμών.

Νέο ρεκόρ ακρίβειας τον Μάιο! Αυξήσεις έως 170% σε ετήσια βάση

Εκρηκτικές ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, έως και πάνω από 170%, ενσωματώνει η άνοδος του πληθωρισμού στο 11,3% για τον μήνα Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 ετών.

Οι τιμές κινούνται με «σπασμένα φρένα», αφού στο φυσικό αέριο αυξάνονται κατά 172,7%, στο ρεύμα κατά 80,2%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1% και στα καύσιμα κατά 36,6%. Πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα ανατιμήσεων, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις τεράστιες αυξήσεις που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές επί σχεδόν ένα έτος, καθώς η σύγκριση πραγματοποιείται με βάση τον Μάιο του 2021, μήνας κατά τον οποίο έκαναν την εμφάνισή τους οι πληθωριστικές πιέσεις.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν σε αεροπορικές μεταφορές (22,8%), ξενοδοχεία (22,2%) και μεταφορές με πλοίο (17,7%), κυρίως λόγω της τουριστικής σεζόν. Το ανησυχητικό είναι πως και η συνέχεια θα είναι δύσκολη, καθώς οι ανατιμήσεις επιμένουν και οι αυξήσεις τιμών διαχέονται σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, λόγω του αυξημένου κόστους.

Την ίδια ώρα ακριβότερο γίνεται καθημερινά και το καλάθι της νοικοκυράς, αφού οι καταναλωτές πλήρωσαν τον Μάιο ακριβότερα τα τρόφιμα. Τα γαλακτοκομικά και τα αβγά κατά 14,1%, τα κρέατα 13,8%, το ψωμί και τα δημητριακά 13,4%, τα λαχανικά κατά 13%, ενώ τα είδη άμεσης κατανάλωσης ενός νοικοκυριού αυξήθηκαν κατά 7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μόνο μέσα σε έναν μήνα οι τιμές της βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 7,3%, τα παγωτά 6,2%, τα γάλατα 4,9% και το ψωμί και τα δημητριακά 3,4%.

Τις αυξήσεις του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022 συγκράτησαν οι μειώσεις σε ένδυση και υπόδηση, λόγω του θερινού δεκαημέρου εκπτώσεων.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.