Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Στο χείλος του γκρεμού η ευρωπαϊκή οικονομία – «Έκρηξη» του κόστους δανεισμού -Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Ανησυχία για την έκρηξη του κόστους δανεισμού ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης…

Συνεδριάζει εκτάκτως αυτή την ώρα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για να συζητήσει την αναταραχή στις αγορές ομολόγων, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της για την έκρηξη του κόστους δανεισμού ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν πολύ μετά την προαναγγελία από την ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη μίας σειράς αυξήσεων των επιτοκίων της, ενώ το spread μεταξύ των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων και εκείνων των χωρών του Νότου με υψηλότερο χρέος, ιδιαίτερα της Ιταλίας, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο δύο και πλέον ετών.

Την τελευταία φορά που η ΕΚΤ συνεδρίασε εκτάκτως, εν μέσω πιέσεων στην αγορά, ανακοίνωσε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP), ύψους 1,7 τρισ. ευρώ, το οποίο ήταν το κύριο εργαλείο της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι επιλογές που έχει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει τον λεγόμενο κίνδυνο κατακερματισμού – δηλαδή το κόστος δανεισμού ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης να είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό άλλων – περιλαμβάνουν τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν στις αγορές που υφίστανται την πίεση ή τον σχεδιασμό ενός νέου μέσου. Ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει, ωστόσο, ότι είναι απίθανο οι επανεπενδύσεις να είναι αρκετές από μόνες τους.

Η συζήτηση στην ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, με τους επενδυτές να έχουν αυξήσει δραματικά τα στοιχήματά τους για μία αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας). Η αλλαγή αυτή στις προσδοκίες προκάλεσε μαζικές πωλήσεις στις παγκόσμιες αγορές.

Η είδηση για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ οδήγησε σε ενίσχυση του ευρώ περισσότερο από 0,5% στo 1,0487 δολάριo και τις αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων να υποχωρήσουν 22 μονάδες βάσης, ενώ οι προθεσμιακές τιμές των ιταλικών μετοχών αυξήθηκαν σημαντικά.

Νωρίτερα, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων, που είναι και ο δείκτης αναφοράς για την Ευρωζώνη, είχε φθάσει στο 1,77%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014, ενώ το spread των ιταλικών 10ετών ομολόγων είχε αυξηθεί στις 240 μ.β., το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, η οποία είναι επικεφαλής για τις συναλλαγές με την αγορά, δήλωσε χθες ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τόσο τα υφιστάμενα όσο και νέα εργαλεία, αν διαπιστωθεί ότι η επανατιμολόγηση (των ομολόγων) από την αγορά είναι «άτακτη».

«Δεν θα ανεχθούμε αλλαγές στις χρηματοδοτικές συνθήκες που κινούνται πέρα από τους θεμελιώδεις παράγοντες και απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε η Σνάμπελ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευση της ΕΚΤ να αποτρέψει τον κατακερματισμό.

Η ίδια υποστήριξε ότι, ως πρώτη γραμμή άμυνας, η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από τα ομόλογα που λήγουν στις αγορές που βρίσκονται υπό πίεση και, αν χρειαστεί, η τράπεζα μπορεί να σχεδιάσει ένα νέο μέσο.

Ωστόσο, η Σνάμπελ τάχθηκε κατά της προληπτικής ανακοίνωσης ενός τέτοιου εργαλείου καθώς αυτό θα έπρεπε να προσαρμοστεί στην ειδική κατάσταση με τους όρους, τα όρια και τις ασφαλιστικές δικλείδες να διαμορφώνονται κατά περίπτωση.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.