Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τα κυβερνητικά fake news στην Κομισιόν από τον Γιώργο Κύτρσο

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος σχετικά με την κατρακύλα της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας αλλά και το πώς η κυβέρνηση απάντησε στην έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατέταξε την Ελλάδα στην 108η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο διαγραφείς απ’ τη Ν.Δ. ευρωβουλευτής, μετά την έντονη κριτική που έχει ασκήσει για τις διώξεις δημοσιογράφων, κατηγορεί την κυβέρνηση για χρήση fake news και καλεί την Κομισιόν να πάρει θέση. Συγκεκριμένα ρωτά: «Πως αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση η οποία έχει ρίξει την διεθνή αξιολόγηση της χώρας σε ό,τι αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ και χρησιμοποιεί fake news σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί;»

Μεταξύ άλλων σημειώνει ακόμα και τα ελληνικά Hoaxes «τεκμηριώνουν τα κυβερνητικά fake news τονίζοντας: Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο “Ελευθερία της έκφρασης κατά το 2021” δεν περιέχει κατάταξη των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού ως προς την ελευθερία των ΜΜΕ, όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης».

Αναλυτικά η ερώτηση του Γ. Κύρτσου:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των fake news.

Τι μέτρα σκέφτεται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει στην ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα μετατρέποντας σε fake news έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης;

Σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα η Ελλάδα μετατράπηκε στη χώρα της ΕΕ που περιορίζει περισσότερο την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης.

Θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δεν αξιολογούν σωστά την κατάσταση. Προβάλλει έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υποτίθεται ότι ενισχύει την επιχειρηματολογία της.

Τα ελληνικά Hoaxes, μέλος του international fact checking network, τεκμηριώνουν τα κυβερνητικά fake news τονίζοντας:

Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο “Ελευθερία της έκφρασης κατά το 2021” δεν περιέχει κατάταξη των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού ως προς την ελευθερία των ΜΜΕ, όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Το γράφημα που επικαλούνται προέρχεται από έκθεση του Κέντρου για τον πλουραλισμό των ΜΜΕ και την ελευθερία του Τύπου (CMPF) το 2021, αποτυπώνει την κατάσταση κινδύνου ανά χώρα ως προς τις ατομικές ψηφιακές ιδιότητες και όχι την ελευθερία του Τύπου.

Πως αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση η οποία έχει ρίξει την διεθνή αξιολόγηση της χώρας σε ότι αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ και χρησιμοποιεί fake news σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί;»

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.