Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο αγώνας για τον επιούσιο καθημερινότητα στα Ελληνικά νοικοκυριά

Αγώνα για τον επιούσιο δίνουν τα χειμαζόμενα νοικοκυριά που σφυροκοπιούνται από την ακρίβεια, καθώς μετά τους καυτούς λογαριασμούς στο ρεύμα και το φυσικό αέριο έχουν πάρει σειρά οι διψήφιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Μπορεί η ΕΛΣΤΑΤ να ανακοίνωσε πληθωρισμό 10,2% για τον μήνα Απρίλιο, ένα ποσοστό που είχε να γράψει το κοντέρ της οικονομίας από το 1994, ωστόσο αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο και στρέφει πλέον την προσοχή του είναι η έξαρση του τιμάριθμου στα τρόφιμα.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές στα τρόφιμα, που έχουν πάρει φωτιά αδειάζοντας «το καλάθι της νοικοκυράς». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός στην ομάδα με τα είδη διατροφής τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον μέσο πληθωρισμό τον Απρίλιο φτάνοντας στο 10,9%, όταν την ίδια περίοδο του 2021 ήταν αρνητικός κατά 1,2%. Ακόμα και σε μηναία βάση καταγράφεται ισχυρή έκρηξη των τιμών στη συγκεκριμένη ομάδα, με τον δείκτη να σημειώνει τον Απρίλιο αύξηση 2,5% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Η αύξηση έγινε αισθητή στους καταναλωτές, αφού με τα ίδια χρήματα αγόρασαν πολύ λιγότερα προϊόντα από τον βασικό τους πυρήνα μετά την καταιγίδα των ανατιμήσεων καθώς ψωμί και δημητριακά αυξήθηκαν κατά 10%, τα κρέατα κατά 14,1%, τα έλαια και τα λίπη κατά 22%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 11,7%, τα λαχανικά κατά 13,8%, τα νωπά φρούτα κατά 8,6%, ο καφές, το κακάο και το τσάι κατά 7,1%, η ζάχαρη, οι χυμοί φρούτων κατά 3,8% και οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά κατά 3,4%. Πρωταθλητές στην ακρίβεια παραμένουν το φυσικό αέριο με την τιμή του να εκτοξεύεται σε ετήσια βάση κατά 122,6% και ακολουθούν ο ηλεκτρισμός με 88,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1% τα καύσιμα και λιπαντικά με 29% και τα ξενοδοχεία με 16,1%.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει και η αύξηση των τιμών κατά 35,2% στην κατηγορία της στέγασης με την επίπτωση στον τιμάριθμο να φτάνει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες, καθώς μεγαλώνει το κύμα των ιδιοκτητών ακινήτων που ζητούν μεγαλύτερα μισθώματα από ενοίκια λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Οι προβολές των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία του πληθωρισμού δείχνουν περαιτέρω επιδείνωση τους επόμενους μήνες με το νέο κύμα ανατιμήσεων έως 20% σε βασικά είδη διατροφής, πράγμα που θέτει επιτακτικά θέμα ενεργοποίησης πυροσβεστικών μέτρων καθώς τα πλήγματα της ακρίβειας βαθαίνουν τις τρύπες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς διογκώνοντας ανελαστικές για τη διαβίωση δαπάνες. Την ίδια ώρα οι πληθωριστικές εκρήξεις εξανεμίζουν τα εισοδηματικά οφέλη από την αύξηση του κατώτατου μισθού και το κούρεμα των ασφαλιστικών εισφορών, προκαλώντας προβληματισμό στην κυβέρνηση που κινείται σε ρότα εκλογών.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση με αποτέλεσμα μαζί με τον πληθωρισμό να φουντώνει και η αγανάκτηση των καταναλωτών για τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα καύσιμα, στα έξοδα κατοικίας, στα ενοίκια αλλά και στα βασικά είδη διατροφής.

Επισημαίνεται ότι οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον πληθωρισμό 2022 αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω στο 5,6% έναντι αρχικής εκτίμησης για 1%, ενώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας υπάρχει δεύτερο εφιαλτικό σενάριο που δίνει συνέχεια στην αλματώδη άνοδο των ενεργειακών τιμών ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά τον δείκτη, στο 7,6%.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.