Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μέτρα η ημίμετρα; – Έντονη κριτική για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις

Με αυστηρή κριτική κατά της κυβέρνησης αντιμετώπισε το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Από την πλευρά τους, οι οικονομικοί φορείς δεν υποδέχθηκαν με τον ίδιο τρόπο τα νέα μέτρα, με ορισμένους να τα χαρακτηρίζουν ανεπαρκή κι άλλους να ζητούν πιο γενναίες παρεμβάσεις, προσβλέποντας στη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως –όπως γίνεται για κάθε παρέμβαση που συμβάλει έστω και στο ελάχιστο υπέρ της κοινωνίας και των πολιτών– υπήρξαν φορείς που στάθηκαν μόνο στα θετικά των κυβερνητικών εξαγγελιών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα εν λόγω μέτρα έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση –τη στιγμή που πολίτες και επιχειρήσεις δοκιμάζονται έντονα εδώ και μήνες– αλλά και με σημαντικές ασάφειες, με ορισμένα μάλιστα να εξαγγέλλονται για δεύτερη φορά.

Τα κόμματα

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Aλέξης Τσίπρας, επισήμανε σήμερα πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εμμέσως πλην σαφώς, ομολόγησε ότι η κρίση και η ακρίβεια έχουν έρθει προτού ξεκινήσει ο πόλεμος, ενώ σημείωσε πως τα μαθηματικά που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση καταδεικνύουν και το μέγεθος της πολιτικής της απάτης.

 Τη δυσαρέσκειά του για τα «όψιμα» κυβερνητικά μέτρα εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, προβάλλοντας μία εναλλακτική πρόταση για την υπέρβαση της κρίσης.

 Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του χρηματιστηρίου ενέργειας, του ειδικού τέλους για την Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος με τροπολογία της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατηγορούν τις επιλογές τόσο της κυβέρνησης όσο και των άλλων κομμάτων για την ανακούφιση από την ακρίβεια, υποστηρίζοντας πως αυτές «αποτελούν κοροϊδία, κάνουν μια αναδιανομή από τους λιγότερο φτωχούς, που επιβαρύνονται με τους υψηλούς λογαριασμούς και τέλη, προς τους εξαθλιωμένους, αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος των απωλειών και βεβαίως συγκαλύπτουν τις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας».

 Αναφερόμενο στα κυβερνητικά μέτρα, το ΜέΡΑ25 τόνισε πως «αναδεικνύουν τα ψεύτικα επικοινωνιακά νούμερα της δήθεν “γενναίας ενίσχυσης”, η οποία δεν συνιστά τίποτε άλλο πέρα από περαιτέρω υπερχρέωση της χώρας και των επόμενων γενιών, με δανεικά από την τρόικα, ώστε να μην χαλάσει η Κυβέρνηση την σχέση της με τους ολιγάρχες που ξεκοκκαλίζουν την τέως ΔΕΗ και λεηλατούν τον κόσμο».

Οι φορείς

 Τα κενά και τις ασάφειες των κυβερνητικών ανακοινώσεων επισημαίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτή, με τον δικηγόρο του ΙΝΚΑ Γιώργο Καλτσά να κάνει λόγο για επικοινωνιακό τέχνασμα και να αναδεικνύει τη… δημιουργική ασάφεια που επέλεξε η κυβέρνηση αντί να πραγματοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.