Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Έρχεται η … λυπητερή (17 δισ) του ΕΝΦΙΑ

Ραντεβού με την εφορία για την πληρωμή 17 δισ. ευρώ θα ξεκινήσουν να δίνουν οι φορολογούμενοι από το τέλος του τρέχοντα μήνα έως και το Φεβρουάριο του 2023.

Εως το τέλος του Μαΐου θα πρέπει να εξοφληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑενώ έως τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Από τα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσουν και οι πληρωμές των ποσών που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις από τους επτά γύρους των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Στα τέλη Μαΐου ξεκινούν οι πληρωμές για την σταδιακή εξόφληση του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ που αθροιστικώς ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Το εκκαθαριστικό σημείωμα του νέου φόρου ακινήτων αναμένεται να φτάσει σε πάνω από 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων έως την προσεχή Τρίτη 10 Μαΐου. Η καθυστέρηση στην έκδοση των εκκαθαριστικών δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των δόσεων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει ότι η πρώτη δόση του φόρου, ανεξαρτήτως από την ημερομηνία βεβαίωσής του, θα πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022.

Όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%. Υπάρχει βέβαια και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.

Φόρος εισοδήματος

Ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή των πρώτων εκκαθαριστικών, όπου ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του 2023. Ο στόχος για φέτος είναι να εισπραχθεί ένα ποσό πέριξ των 15 δισ. ευρώ.

Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Και για τον φόρο εισοδήματος υπάρχει η δυνατότητα ένταξής του στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα.

Eως και την περασμένη Τετάρτη είχαν υποβληθεί 413.000 δηλώσεις, σε σύνολο άνω των 6,3 εκατ. που θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου. Βέβαια ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί σε σχέση με τους υπόχρεους είναι πολύ μικρός και με δεδομένο ότι οι πρώτοι που σπεύδουν στο ραντεβού με την εφορία είναι κυρίως όσοι εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι δεν θα καταβάλουν φόρο ή θα έχουν επιστροφή, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το φορολογικό ισοζύγιο.

Ωστόσο εκτιμάται ότι και φέτος τα μηδενικά και πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι αισθητά περισσότερα από τα χρεωστικά, καθώς λόγω της πανδημίας ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων υπέστη μείωση εισοδήματος το 2021 εξαιτίας των αναστολών στις συμβάσεις εργασίας, του «κλεισίματος» επαγγελματικών εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων και της πτώσης του τζίρου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών, το ποσοστό των φορολογούμενων που θα έχουν επιστροφή φόρου ή θα λάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα κινηθεί στη περιοχή 70%.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.