Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

“Πετάει” στα ύψη η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Με άλμα 39% σκαρφάλωσε στα 334,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα  η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας  φτάνοντας σε μία από τις υψηλότερες τιμές των τελευταίων μηνών.  Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αρνητικά επηρέασε τις τιμές στην Ελλάδα η μειωμένη παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προβλέπεται σήμερα να καλύψουν το 21,6% της ζήτησης, από 52,5% την Κυριακή.

 

Το κενό καλύπτουν οι μονάδες φυσικού αερίου, που είναι οι ακριβότερες λόγω κόστους καυσίμου, το μερίδιο των οποίων διαμορφώνεται σήμερα στο 44,3% της ζήτησης έναντι 16,4% χθες.

 

Σε χαμηλά επίπεδα (3,3 %) διαμορφώνεται η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων.

 

Αρνητικά επηρεάζει και η ανησυχία που προκαλεί στην αγορά η απαίτηση από ρωσικής πλευράς για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

 

Σε ψηλά επίπεδα οι τιμές του ρεύματος σε χώρες της ΕΕ

 

Την ίδια ώρα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές και στη γειτονική Ιταλία (348,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα) με την οποία είναι συνδεδεμένη η ελληνική αγορά και στην Ελβετία τα 349,39 ευρώ. Στη Γαλλία που αντιμετωπίζει στενότητα εφοδιασμού εξαιτίας αυξημένης ζήτησης λόγω κακοκαιρίας και μειωμένης παραγωγής από τα πυρηνικά η τιμή του ρεύματος φθάνει στα 551,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης από την αγορά αύριο, Τρίτη η ανακοίνωση των κερδών της ΔΕΗ, σε σχέση και με τη διερεύνηση από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της ύπαρξης των λεγόμενων «ουρανοκατέβατων κερδών» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Από κυβερνητικής πλευράς επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ επιστρέφει μέσω των εκπτώσεων που εφαρμόζει για τους πελάτες της τα πρόσθετα έσοδα που προκύπτουν από τη λειτουργία της αγοράς.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.