Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μας προετοιμάζουν: Έρχεται τέταρτη δόση εμβολίου – Επανήλθε, λένε, η πανδημία

Μετά από αρκετό καιρό επανήλθε χθες (31/3) η ενημέρωση για την πανδημία από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Τα όσα ακούστηκαν και από τους τρεις επιστήμονες ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά και απάντησαν στο ερώτημα γιατί καθυστερεί η χαλάρωση των περιορισμών.

Η πανδημία δεν δείχνει να υποχωρεί με τους ρυθμούς που αναμενόταν, ενώ από τα λεγόμενα της κας Παπαευαγγέλου μπορεί κανείς να καταλάβει ότι η εικόνα που έχουμε για τα κρούσματα μπορεί και να μην είναι αυτή που αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι πιθανό ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να υποεκτιμάται σημαντικά στις μέρες μας, καθώς φαίνεται ότι κάποιοι συμπολίτες μας που διαγιγνώσκονται με την κατ΄ οίκον διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, των self-test, δεν δηλώνονται ποτέ στο αρχείο του ΕΟΔΥ».

Παράλληλα έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με τα εξιτήρια να λειτουργούν όμως εξισορροπητικά για το ΕΣΥ με αποτέλεσμα η πίεση στα νοσοκομεία να μην είναι αυτή που ήταν στα πολύ μεγάλα κύματα και πάλι όμως υπάρχει μία δυσκολία στη διαχείριση.

Ένα ακόμα ανησυχητικό δεδομένο για τους ειδικούς είναι ότι την περασμένη εβδομάδα μπορεί να υπήρξε σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες αλλά δυστυχώς τα νέα κρούσματα «μετακινήθηκαν» σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η κορύφωση του πανδημικού κύματος της «Όμικρον 2», μας βρίσκει με σημαντική αύξηση σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Αυτό, όπως τονίστηκε, δείχνει ότι αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία τις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν είναι ακόμα η ώρα για να ξεχάσουμε τον Covid. Απλά σήμερα προχωράμε σε μία φάση όπου οι παραλλαγές του ιού προκαλούν ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, σε μία κοινωνία όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και συνεπώς ο καθένας από εμάς μπορεί να επιλέγει τις δραστηριότητές του. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η “Όμικρον” μπορεί να προκαλέσει πολύ βαριά νόσο σε ανεμβολίαστους, ιδιαίτερα σε αυτούς που είναι μεγαλύτερης ηλικίας», ήταν τα λόγια της κας Παπαευαγγέλου.

4η δόση για όλους το Φθινόπωρο

Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών θα βρει πιθανότατα τους περισσότερους να προγραμματίζουν ραντεβού για την 4η δόση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, όσο και η κα Βάνα Παπαευαγγέλου που είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «έδειξαν» και τέταρτο εμβόλιο για όλους.

Ειδικά η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Ξεκαθάρισε ότι η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια προστασίας της 3ης δόσης σίγουρα υπερτερεί κατά πολύ από αυτή την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις, ο βασικός εμβολιασμός και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να υπάρχει αγωνία για το γενικό πληθυσμό.

Έτσι, η Ελλάδα φαίνεται ότι θα συμπορευτει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει ήδη στην χορήγηση της 4ης δόσης.

«Όσον αφορά το εμβόλιο το φθινόπωρο, νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το φθινόπωρο θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση. Αλλά αυτό είναι λίγο νωρίς για να το πούμε», είπε η κα Παπαευαγγέλου.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.