Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Φωτιά στις τιμές των φθηνών φαρμάκων

Αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας αναμένεται να υπάρξουν μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.grη ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προωθήσει υπουργική απόφαση βάση της οποίας θα μπορούν φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας με χαμηλές τιμές να μεταφερθούν από τη λεγόμενη θετική λίστα, από τη λίστα δηλαδή με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, στην αρνητική λίστα τα σκευάσματα της οποίας τα πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους. Πρόκειται για σκευάσματα κυρίως αναλγητικά, αντιπυρετικά, για τον θυρεοειδή κλπ που θα κοστίζουν το πολύ μέχρι 5-6 ευρώ.

Φάρμακα: Ποιες αυξήσεις έρχονται

Όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr, η ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο Υγείας προβλέπει σε όσες εταιρείες βγάλουν από τη λίστα συνταγογράφησης τα φάρμακά τους και τα εντάξουν στη λεγόμενη αρνητική λίστα, ώστε να καλύπτονται από κονδύλια των ασθενών, θα λάβουν “μπόνους” αύξησης της τιμής.

Συγκεκριμένα όπως μεταφέρουν πηγές του ethnos.gr, η υπουργική απόφαση που θα είναι έτοιμη έως το Πάσχα ώστε να δημοσιευτεί αμέσως μετά, θα προβλέπει ότι η αύξηση της τιμής μπορεί να φθάσει και το 15% – 20-% αφού η τιμή των φαρμάκων αυτών θα ορίζεται πλέον πάνω από το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.

Επίσης όσα καινούρια φάρμακα θα έρχονται στη χώρα και θα μπορούν να μπουν κατ’ ευθείαν στην αρνητική λίστα και δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να κυκλοφορούν στη χώρα μας χωρίς ναι είναι απαραίτητο να διατίθενται και σε άλλες 3 χώρες της Ευρώπης όπως ισχύει σήμερα, παρά μόνο σε μία. ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.