Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Eurostat πληθωρισμός: Εκτόξευση στο 8% το Μάρτιο

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, σκαρφαλώνοντας στο 8% από 6,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έριξε βαριά σκιά. Στο 7,5%  εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη από 5,8% τον Φεβρουάριο. Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση το εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, με ίδιους συντελεστές στάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανακοινωθεί την επόμενη Παρασκευή, 8 Απριλίου από την Eurostat. Τον Φεβρουάριο, ο εθνικός δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 7,2%.

Νέο πακέτο μέτρων

 

Όπως έγραψε το imerisia.gr, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο μέτρων για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, αλλά και της αποσυμπίεσης των εγχώριων παραγωγών και κτηνοτρόφων από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

 

Για τις καλλιέργειες, εξετάζεται η κάρτα αγρότη που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για αγορά λιπασμάτων έναντι συγκεκριμένου ποσού, χωρίς συμψηφισμό, με πιθανές φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

 

Στις προθέσεις της κυβέρνησης σύμφωνα με την imerisia.gr είναι και η διατήρηση μέχρι το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές, με κόστος 250 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση πετρελαίου και τον Μάιο

 

Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσό που αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθεί για τις αυξημένες δαπάνες του δημοσίου τομέα και του στρατού σε καύσιμα, ενώ εξετάζεται και η επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και για τον μήνα Μάιο.

 

Όσον αφορά τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης, η απόφαση -που έχει μεγάλο κόστος- θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα υπάρξει, από την πορεία του πολέμου αλλά και από τα στοιχεία που θα προκύψουν από την Έρευνα Οικογενειακού Προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.